Nieuws/Binnenland
1196127
Binnenland

Beurzen blijven beweeglijk

De aandelenmarkten zullen de komende tijd erg beweeglijk blijven, omdat meevallende bedrijfscijfers en zorgen over de Europese schuldencrisis elkaar in rap tempo afwisselen. Dat zegt Simon Wiersma van ING Investment Office.

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden hebben vrijdag het reddingsplan voor de noodlijdende Spaanse banken unaniem bekrachtigd. Spanje zou deze maand al op de eerste tranche van €30 miljard kunnen rekenen. De hulp kan uiteindelijk oplopen tot €100 miljard.

De overeenkomst over de Europese steun voor de Spaanse bankensector heeft de onrust over de financiële toekomst van het Zuid-Europese land niet verlicht. De rente op Spaanse 10-jaarsobligaties steeg vrijdagmiddag naar een recordhoogte van meer dan 7,25%. ,,Dat geeft aan dat de Europese schuldencrisis nog springlevend is'', zegt Wiersma. ,,De crisis werd afgelopen week teruggedrongen vanwege meevallende bedrijfscijfers uit Nederland en de Verenigde Staten. Maar ook de toespraak Fed-president Ben Bernanke was een reden tot optimisme.''

Volgens Wiersma zijn de zorgen over de Europese schuldencrisis vooral zichtbaar op de obligatiemarkten, waar de rentes van veilig geachte landen zoals Duitsland en Nederland steeds verder dalen. ,,Er is sprake van een spanningsveld, omdat de aandelenmarkten de afgelopen tijd juist zijn gestegen. Het is de vraag hoe dat zich verder ontwikkelt.''

Beleggers krijgen deze week weer een reeks bedrijfscijfers uit Nederland en de Verenigde Staten voor hun kiezen. In ons land komen onder meer Philips, Aperam, KPN, TomTom, Wolters Kluwer, ASMI, Shell, TenCate en USG People met halfjaarcijfers naar buiten.

Op macro-economisch gebied zijn de cijfers over de Europese inkoopmanagers van belang. Deze worden dinsdag gepresenteerd. Op donderdag komen uit Duitsland de IFO-cijfers, een vertrouwensindicator van het bedrijfsleven.

Uit de VS komen cijfers over de verkoop van nieuwe huizen in juni. Op vrijdag wordt de eerste prognose bekendgemaakt over de groei van de Amerikaanse economie over het tweede kwartaal van dit jaar. ING gaat uit van een groei van 1,7%.