Nieuws/Buitenland
1196134836
Buitenland

Poetin laat politiekoppen rollen in Moskou

Ivan Goloenov

Ivan Goloenov

Moskou - De Russische president Vladimir Poetin heeft twee kopstukken bij de politie de laan uit gestuurd die betrokken waren bij de omstreden arrestatie van onderzoeksjournalist Ivan Goloenov. Die werd vorige week donderdag opgepakt, maar dinsdag vrijgelaten nadat de politie onverwachts de aanklacht tegen hem had ingetrokken.

Ivan Goloenov

Ivan Goloenov

De arrestatie vanwege vermeend drugsbezit veroorzaakte een golf van verontwaardiging onder journalisten en prominenten in de Russische cultuurwereld. Ondanks de vrijlating van de journalist gingen woensdag meer dan duizend sympathisanten in Moskou de straat op om te protesteren tegen de manier waarop Goloenov was opgepakt. De politie arresteerde daarbij meer dan vierhonderd mensen.

Minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsjev verklaarde dat de zaak werd afgeblazen omdat er geen bewijs was dat de journalist iets verkeerd had gedaan. Hij kondigde toen al aan dat hij Poetin zou vragen belangrijke politiemensen te ontslaan. De twee ontslagen politiemensen hebben de rang van generaal-majoor.