Nieuws
1196140
Nieuws

Kluivert assistent Louis van Gaal

Patrick Kluivert (36) gaat aan de slag als assistent van bondscoach Louis van Gaal. De voormalige topspits heeft van zijn club FC Twente toestemming gekregen om de nevenfunctie bij het Nederlands elftal te aanvaarden.

"Wij denken dat dit een mooie ervaring voor hem is en bieden hem daarvoor graag de ruimte”, aldus FC Twente-voorzitter Joop Munsterman. "De werkzaamheden bij Oranje gaat hij combineren met zijn functie bij FC Twente.” In Enschede is Kluivert trainer van het beloftenelftal. Afgelopen seizoen wist hij in zijn eerste jaar als zelfstandige trainer de beloften naar het kampioenschap te leiden.

Rode draad

Van Gaal loopt als een rode draad door de carrière van Kluivert. Het was Van Gaal die de spits op 18-jarige leeftijd de kans gaf om door te breken in het grote Ajax van midden jaren negentig, dat de Champions League wist te winnen door een goal van Kluivert in de finale tegen AC Milan. Later haalde Van Gaal de spits naar FC Barcelona, terwijl Kluivert ook onder Van Gaal diende bij het Nederlands elftal.

Met Kluivert krijgt de begeleidingsstaf van Van Gaal verder vorm. Eerder werd Danny Blind, aanvoerder van het grote Ajax van midden jaren negentig, al als assistent aangesteld.