1196606
Buitenland

Iran bevestigt steun voor vredesplan Syrië

Iran heeft dinsdag opnieuw zijn volledige steun uitgesproken voor het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan dat is gericht op de beëindiging van de crisis in Syrië. Volgens Iran, een bondgenoot van het Syrische regime, moet het plan volledig worden uitgevoerd om de stabiliteit te herstellen.

„We verwachten dat Annan zijn inspanningen om te komen tot stabiliteit en vrede in Syrië en de regio zal voortzetten”, zei minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi op een gezamenlijke persconferentie met de internationale gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga.

Annan was in Iran aangekomen na gesprekken met de omstreden Syrische president Bashar al-Assad op maandag en een internationale bijeenkomst in Genève vorige maand waarvoor Iran niet was uitgenodigd. Teheran werd uitgesloten van de besprekingen na bezwaren van de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Salehi benadrukte dat „Iran een onderdeel is van de oplossing” in Syrië en bekritiseerde Arabische en Westerse landen, zonder namen te noemen, Iran hiervan uit te sluiten. Hij prees Annans „neutraliteit” in de kwestie.

Annan herhaalde dinsdag zijn wens dat Iran betrokken blijft bij een oplossing voor de crisis. „Er is een risico dat de situatie in Syrië uit de hand loopt en zich uitbreidt naar de regio”, zei de VN-gezant. Hij zei het maandag met Assad eens te zijn geworden over „een nieuwe politieke aanpak” om het bijna 16 maanden durende conflict te beëindigen, maar moet daar eerst nog met de Syrische oppositie over praten.

Na zijn bezoek aan Iran reisde Annan door naar Bagdad voor gesprekken met de Iraakse premier Nuri al-Maliki over de crisis in Syrië.