Nieuws/Binnenland
1196666
Binnenland

Kabinet wijst in brief nadrukkelijk naar Kremlin

’Nepnieuws gevaar voor Nederland’

Minister Kajsa Ollongren

Minister Kajsa Ollongren

Den Haag - Het kabinet vindt de verspreiding van nepnieuws een gevaar voor Nederland en belooft de bestrijding van dit soort buitenlandse bemoeienis ’grote prioriteit’ te geven. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wijst daarbij nadrukkelijker dan ooit naar Moskou als dader.

Minister Kajsa Ollongren

Minister Kajsa Ollongren

De D66-bewindsvrouw wil met bedrijven als Facebook, Google en Twitter om de tafel om verspreiding van dit soort propaganda tegen te gaan. Ze vindt dat zij ook een verantwoordelijkheid hebben om deze tactieken, die in elk geval door Rusland worden gebruikt, hier te bestrijden. Ze wil leren van wat er bijvoorbeeld rond de verkiezingen in de VS is gebeurd.

„Nederland staat in het vizier van onder meer Russische inlichtingendiensten”, schrijft de D66-bewindsvrouw vandaag onomwonden aan de Kamer.

Landen als Rusland doen nu al pogingen tot beïnvloeding in Nederland, weet de minister. Er is geprobeerd met nepnieuws de Tweede Kamerverkiezingen te beïnvloeden, zegt Ollongren zonder concrete voorbeelden te noemen. Ook was er in Rusland een website in de lucht met „desinformatie over MH17” die de indruk wekte een Nederlandse overheidssite te zijn.

Klassieke spionage komt ook nog voor. Ollongren: „In Nederland zijn structureel Russische inlichtingenofficieren aanwezig.”