Nieuws/Binnenland
1197179770
Binnenland

Gemeente Westerwolde: tent op terrein Ter Apel wordt verwijderd

Drukte bij opvangcentrum in Ter Apel.

Drukte bij opvangcentrum in Ter Apel.

WESTERWOLDE - Een tent die het ministerie van Justitie en Veiligheid zonder medeweten van de gemeente Westerwolde op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft laten zetten, wordt „zo snel mogelijk” verwijderd. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente vrijdag na berichtgeving hierover door RTV Noord.

Drukte bij opvangcentrum in Ter Apel.

Drukte bij opvangcentrum in Ter Apel.

De gemeente is boos op het ministerie omdat zij de plaatsing van de tent met slaapplaatsen heeft moeten vernemen via de pers. „Dat er zonder ons medeweten een tent gebouwd wordt, die dusdanig groot is dat daarvoor eigenlijk een bouwvergunning nodig is, dat levert boosheid op en is tegen gemaakte afspraken”, aldus de woordvoerster.

Met die afspraken doelt de woordvoerster erop dat er in Ter Apel plek is voor hoogstens 2000 asielzoekers. „Voor hen hebben wij opvangplekken maar voor meer niet. We willen en kunnen onze gemeente niet extra belasten met nog meer mensen die op het terrein een permanente plek krijgen.”

De gemeente Westerwolde zegt dat asielzoekers welkom zijn, maar stelt niet de capaciteit te hebben om meer opvang te verzorgen dan voor het afgesproken aantal. Volgens de woordvoerster is „toegezegd” dat de tent dan ook wordt verwijderd.

Donderdag protesteerden in Ter Apel honderden mensen tegen overlast in het dorp door asielzoekers.

Bruls sluit nieuw tentenkamp asielzoekers op Heumensoord niet uit

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen sluit niet uit dat er opnieuw een tentenkamp voor asielzoekers komt te staan in natuurgebied Heumensoord. Op Heumensoord heeft al twee keer eerder een groot kamp voor vluchtelingen gestaan. Beide keren konden daar veel asielzoekers tegelijk worden ondergebracht. Dat was toen een oplossing voor de enorme toestroom aan vluchtelingen naar Nederland.

Tekst gaat verder onder de foto

In 2015 en 2016 woonden er bijna drieduizend voornamelijk Syrische vluchtelingen in het bosgebied. Vooral tijdens de wintermaanden was de locatie erg modderig en koud en daar kwam veel kritiek op. Toen in 2021 een nieuwe opvang werd gebouwd voor ongeveer duizend Afghaanse vluchtelingen kwamen er veel steviger paviljoens te staan. Bovendien waarschuwde Nijmegen toen vooraf dat het kamp niet geschikt was voor een verblijf in de winter.

’Veel extra plekken nodig’

Volgens Bruls is het ook nu niet ideaal om een nieuw kamp te bouwen aan het begin van de herfst. Maar hij voorziet dat er nog lange tijd veel extra plekken nodig zijn voor de opvang van asielzoekers. Op Heumensoord is veel plaats. En de gemeente en andere diensten hebben al veel ervaring opgedaan met het inrichten en begeleiden van de tijdelijke woonomgeving, terwijl in Nijmegen steeds enthousiast is gereageerd op de komst van asielzoekers.

Heumensoord is in beheer bij Natuurmonumenten en ligt op de grens van Nijmegen en Heumen. In het bos wordt elk jaar een kamp voor 7000 militaire deelnemers aan de Vierdaagse gebouwd. Voorzieningen voor elektriciteit en water zijn daarom ondergronds aanwezig. Defensie kan een eventueel nieuw kamp voor asielzoekers snel opbouwen, omdat het leger ook elk jaar het militaire kamp bouwt.