Nieuws/Binnenland
1197336
Binnenland

Twee PVV'ers stappen uit fractie

De PVV-Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven stappen per direct uit de PVV-fractie. Dat heeft Hernandez op twitter gemeld.

,,@geertwilderspvv: hierbij bericht ik je mede namens Wim Kortenoeven dat wij per onmiddellijk uit de PVV-fractie stappen'', luidt de tweet van Hernandez.

Het nieuws kwam onmiddellijk na de persconferentie waarin Geert Wilders het PVV-programma had gepresenteerd. Hij werd overvallen door het bericht en sprak het vermoeden uit dat mensen vooruitlopen op de kandidatenlijst die zaterdag openbaar wordt gemaakt. Wilders noemde het vertrek van Hernandez en Kortenoeven triest.

"Ik dacht dat ik mijn aanvoerder gevonden had, maar ik dacht verkeerd. Geert heeft me in de steek gelaten. Het Catshuis was alleen zijn beslissing'', zei Hernandez in een toelichting op zijn besluit. "Wilders houdt met helemaal niemand rekening. Ik heb 2 jaar lang alles aan de kant gezet. Mijn kinderen zagen me alleen in het weekend", zo legde hij uit.

Volgens Hernandez hebben meerdere PVV'ers gehuild om de schofferingen van Wilders. Het verkiezingsprogramma kregen ze niet langer dan een half uurtje te zien. "Henk en Ingrid? Wilders weet niet eens wie ze zijn. Hij koerst op de peilingen van Maurice de Hond."

'Wilders is feeling kwijt'

Wilders leeft volgens Hernandez in een totaal isolement en is hij elke feeling met de maatschappij helemaal kwijt. „Zijn mediabeleid is Noord-Koreaans.” Hernandez zegt dat Wilders niet reageert op mails van zijn eigen Kamerleden. Wel mochten ze opdraven voor een bezoekje aan de Efteling.

Wilders noemt zijn rechterhand Fleur Agema 'kolonel Agema', aldus Hernandez. „Kolonel Agema, hebben we nog een luchtmacht nodig?” zou Wilders volgens Hernandez eens gezegd hebben.

Wilders 'geen vriend maar politieke klaploper'

Geëmotioneerd gaf ook Wim Kortenoeven een toelichting op zijn breuk met PVV-leider Geert Wilders. Volgens hem heeft de PVV-leider een politbureau om zich heen verzameld van een klein groepje getrouwen. Volgens Kortenoeven is het niet gewoon dat Wilders verwacht dat zijn ,,nukken en dictaten'' door de fractie altijd maar worden geaccepteerd.

Net als zijn collega Marcial Hernandez haalde ook Kortenoeven keihard uit naar Wilders. Wilders is volgens Kortenoeven helemaal „geen vriend, maar een politieke klaploper”. Volgens Kortenoeven loopt Wilders de deur plat bij joodse organisaties om te vragen om geld.

Idiote voorstellen

Hij vertelde ook dat de fractie het verkiezingsprogramma vorige maand een half uurtje mocht zien. Een paar Kamerleden durfden wat te zeggen van de „idiote voorstellen” op het gebied van Buitenlandse Zaken en Defensie. Wilders zei daarop, volgens Kortenoeven, dat ze niet zo moeilijk moesten doen omdat de helft van het verkiezingsprogramma toch niet uitvoerbaar is.

Kortenoeven vergeleek Wilders met Icarus uit de Griekse mythologie, die met zelfgemaakte vleugels te dicht bij de zon kwam en neerstortte.

Geen eigen partij

Kortenoeven en Hernandez maken hun termijn in de Tweede Kamer af. Ze willen geen eigen partij beginnen. Ze wilden dinsdag vooral hun frustraties over Wilders kwijt, maar hebben niet de bedoeling om de PVV op te blazen. Dinsdagochtend hakten ze de knoop door over het opstappen uit de fractie, nadat ze het definitieve verkiezingsprogramma hadden gezien.

Volgens Kortenoeven is de helft van de fractie „een knikeend” als het om beslissingen gaat. Alleen Lilian Helder zou „ballen” hebben getoond door het openlijk met Wilders oneens te zijn.