Nieuws/Buitenland
1197706725
Buitenland

Donald Trump en Melania in januari al gevaccineerd

WASHINGTON - Oud-president Donald Trump (74) en zijn vrouw Melania (50) zijn in januari in het Witte Huis ingeënt tegen Covid-19. Dat bevestigen bronnen aan onder meer de Amerikaanse nieuwszender CNN. Trump was destijds nog president en gaf er geen ruchtbaarheid aan. Zijn opvolger Joe Biden (78) deed dat wel. Hij werd op 21 december live op televisie gevaccineerd.

Welk vaccin Trump en zijn vrouw precies kregen en hoeveel doses, is niet bekend. De oud-president dringt aan op rap vaccineren. Hij zei dit weekend in een toespraak op een politieke bijeenkomst van Amerikaanse conservatieven dat de prik geen pijn doet (’Biden is de zijne al vergeten’, grapte Trump) en dat Amerika dankzij zijn beleid „ongekend snel miljoenen mensen” kon vaccineren. „We deden uitstekend werk waarvoor krediet horen te krijgen, en dat krijgen we.”

De voormalig Republikeinse president uit New York liet zich zelden zien met een mondkapje op en uitte zich meermaals kritisch uit over het gebruik ervan. Hij herstelde van een coronabesmetting na een opname van enkele dagen in een militair ziekenhuis. Trump testte begin oktober positief op Covid-19.

Kort na zijn besmetting zei Trump dat Amerikanen hoop moesten houden en dat de coronapandemie in de Verenigde Staten snel voorbij zou gaan, terwijl de aantallen besmettingen in veel staten toen nog toenamen. Trump was kritisch op staten die kozen voor een lockdown. Volgens hem moesten ondernemers hun zaken sneller open kunnen doen.

Inmiddels zijn in de VS meer dan 514.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, het hoogst geregistreerde dodental ter wereld. Daarna volgen volgens cijfers van de Johns Hopkins-universiteit Mexico en Brazilië. In ons land zijn zo’n 15.000 coronagerelateerde doden te betreuren.