Nieuws/Binnenland
1197780
Binnenland

Schoenen kopen voor kindervoetjes

Schoenen zijn een van de grootste kostenposten van kinderen. Toch hoeft de prijs de kwaliteit niet in de weg te staan. Zowel kunsstof als leer kan aan een kindervoetje worden geschoven. Maar meten blijft een must.

Traditioneel is het einde van de zomervakantie de tijd om nieuwe schoenen te kopen voor de kinderen. Scapino en Dolcis spelen daarop in met de Kindermeetweken. Deze en volgende week kunnen ouders met hun kinderen naar deze prijsbewustere schoenenzaken om de voeten te laten opmeten.

„Normaal kan dat ook altijd wel, maar we leggen er nu extra nadruk op”, zegt Jojanneke Emmerzaal van Macintosh Fashion waar de twee ketens onderdeel van zijn.

Kinderschoenen heten duur te zijn, dus zoeken ouders naar goedkopere alternatieven zo merken ze hier. Met name de door de Drentse orthopeed Dr. Visser goedgekeurde schoenen van Scapino vinden gretig aftrek. De arts keurt ieder jaar de nieuwe collectie van Scapino op pasvorm. „Goedkopere schoenen kunnen dus ook goed zijn", aldus Emmerzaal.

Voetbed Dat is podotherapeut Lieke Schuts met Emmerzaal eens. „Een goedkoper schoentje kan best de goede pasvorm hebben.” Zelfs leer hoeft niet, zo zegt de specialiste op het gebied van schoeisel en voeten. „Het enige dat er dan kan gebeuren is zweten. Leer heeft als voordeel dat het vocht opneemt, dus dan heb je daar geen last van.” Volgens Schuts is met gympen daarom niets mis, als er maar een goed voetbed inzit.

Wat voor schoenen het beste zijn, verschilt volgens haar per leeftijd. „Een kindje dat pas leert lopen, heeft het meeste aan schoeisel dat soepel is. Zo leert het kind goed de voet afrollen op de bal. Naarmate het kind ouder wordt, moet de zool stugger worden.” Wanneer precies wat voor schoen moet, is volgens haar lastig te zeggen. „Kijk goed naar je kind. Kinderen willen bewegen, als ze dat niet doen dan is er iets mis. Als je kind moeilijk loopt, of zegt dat het pijn heeft, dan is er iets mis met de schoen.”

Wat Schuts wel merkt, is dat ouders schoenen vaak te klein kopen. Tussen de hiel en de achterkant van de schoen moet minstens anderhalve centimeter kunnen, zo adviseert ze. Te kleine schoenen zorgen dat tenen krom groeien en kinderen gaan moeilijk in lopen. Dat ouders te klein kopen, is ook de observatie van eigenaar Rob Ligtelijn van Robel Schoenen in de Amsterdamse Kinkerstraat. „Voeten groeien hard, dus je moet altijd groter kopen.”

Blingbling In de afgelopen veertig jaar heeft hij zijn jonge clientèle zien veranderen. Wie als kind vroeger standaard Piedro’s of Renata’s moest, had hooguit wat te zeggen over de kleur. Tegenwoordig mogen kinderen van hun ouders alles kiezen wat ze mooi vinden. „En dan gaan ze voor het cadeautje dat erbij zit, maar dat zijn niet altijd de beste schoenen.” Daarbij is mode leidend. Dus kopen ouders All Stars en Vans voor hun kinderen, sportschoenen zonder voetbed. „Het moet blingbling zijn en blits”, zegt Ligtelijn. Dat schoenen op uiterlijk worden gekocht vindt hij jammer. „Mooie merken met echt goede schoenen hebben het daardoor moeilijk, En ik mis als winkelier toch mijn meerwaarde als adviseur.”

Een andere ontwikkeling is bestellen op internet. Scapino heeft een iPad-app waarmee ouders de voeten van kinderen thuis kunnen opmeten. Je zet het voetje op het scherm (niet op gaan staan, waarschuwt de app) en vervolgens geeft deze aan welke maat schoeisel geschikt is. Daarna kunnen ouders door naar een bestelscherm en zijn de schoenen de volgende dag in huis. Klinkt als een zegen voor ouders die er tegenopzien om met een weerbarstige peuter of kleuter de stad te doorkruisen.

De Bossche schoenenwinkel Piccolino verkoopt ook online. Medewerkster Emily vindt het echter beter als klanten naar de winkel komen. „Face to face kun je toch meer uitleggen.” Maar ze merkt ook wel dat ouders steeds vaker de keuze maken schoenen online te kopen. „Het ligt heel erg aan de gezinssamenstelling. Werkende moeders hebben minder tijd om naar de winkel te komen.” Bellen kan ook: „Vaak gaat het om de vraag of een schoen klein valt of niet”, aldus de schoenverkoopster. Podotherapeut Schuts is toch niet zo’n voorstander van online schoenen kopen. „In de winkel kun je toch altijd het beste zien of je kind goed loopt op de schoenen die je hebt gekozen.”