Nieuws/Binnenland
1198015020
Binnenland

Bon op de mat na ’ode aan de vrijheid’ in weiland

Zutphen zet zich schrap voor komst boeren om ’kinderachtige boete’

Boeren onderweg naar Zutphen woensdagmorgen.

Boeren onderweg naar Zutphen woensdagmorgen.

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen (Gelderland) heeft verkeersmaatregelen genomen omdat tientallen boeren hun steun komen betuigen aan een collega-boer die woensdag voor de rechtbank verschijnt. De Martinetsingel, de straat waar de rechtbank zich bevindt, is afgezet om de boeren die met hun tractoren naar de rechtbank komen daar de ruimte te geven. De boer kreeg een boete na een actie die door het publiek juist wel op prijs werd gesteld vanwege Bevrijdingsdag.

Boeren onderweg naar Zutphen woensdagmorgen.

Boeren onderweg naar Zutphen woensdagmorgen.

Een verkeersregelaar zorgt dat de Gelderse boeren in de Martinetsingel een plek krijgen om met hun tractor te staan, aldus een woordvoerster van de gemeente Zutphen. „We zijn goed voorbereid. De boeren zijn welkom bij de rechtbank.”

De rechtszaak begint woensdagmiddag even na het middaguur. De straat gaat na afloop van de rechtszaak, als de boeren vertrokken zijn, weer open.

Trekkers vormen met lichten ’75 jaar vrijheid’ op een veld. Er volgde een boete.

Trekkers vormen met lichten ’75 jaar vrijheid’ op een veld. Er volgde een boete.

Boeren bij de rechtbank woensdag in Zutphen.

Boeren bij de rechtbank woensdag in Zutphen.

Voor de rechtbank verschijnt woensdag een boer, Thijs Wieggers van Farmers Defence Force uit Mariënvelde, die het niet eens is met de coronaboete die hem is opgelegd. Hij kreeg de boete van duizend euro omdat hij vorig jaar met een grote groep boeren op zijn land bijeenkwam voor een symbolische actie om te vieren dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd werd. Het ging volgens de initiatiefnemers om een ludieke ’ode aan de vrijheid’ in coronatijd.

De boeren uit de Achterhoek beeldden destijds met verschillende tractoren het logo van 75 jaar vrijheid uit. Daarbij hielden ze - vanuit de trekkers - ruim voldoende afstand, zeggen de boeren zelf. Ze spreken dan ook van een ’kinderachtige boete’, laat zegsman Rutger van Lier weten. Het initiatief en de beelden konden op waardering rekenen van het publiek en werden door heel Nederland gedeeld.

’Vast in regeltjes’

Wieggers kreeg nadien echter een fikse bon op de mat. „Te gek voor woorden”, aldus Van Lier. „Veel boeren willen laten zien dat we het absoluut oneens zijn met dit soort bureaucratisch wanbeleid en hoe overheid en justitie met ons omgaan. Dan zit je als overheid echt vast in je regeltjes en kijk je niet meer naar de praktijk of iets mooi en goed bedoeld is.”

Een woordvoerster van de gemeente Oost Gelre, waar het kleine Mariënvelde onder valt, zegt in een reactie dat de boeren zich op de bewuste bijeenkomst niet aan de coronaregels hielden. „Maar de zaak ligt nu bij de rechter.”