Nieuws/Binnenland
1198481
Binnenland

Trainer stopt ziel en zaligheid in SC Heerenveen

Van Basten meer begaan dan ooit

De spelers van Heerenveen vinden Marco van Basten in de eerste weken van de competitie ondanks een plek in de middenmoot al de man die op zijn plaats is in Friesland. Andersom probeert de oud-international een deel van zijn spelersgroep nog op zijn plek te krijgen. In Alkmaar, waar AZ-Heerenveen in 0-0 eindigt, zagen 15.895 toeschouwers 90 minuten lang met stijgende verbazing hoe de oud-bondscoach tekeer ging langs de lijn.

Soms met een stevige vloek, andere keren met de handen slaand op het dak van de dug-out. Fluitend op twee vingers, gillend naar een rechtsbuiten die 80 meter aan de overkant van het veld is. Geen man die, zoals sommigen denken, voor de ’luwte’ heeft gekozen.

Gedreven

Van Basten is juist bij Heerenveen meer begaan en gedreven dan ooit tevoren. Ook in de wetenschap dat hij met een beperkt budget en met louter jeugdig talent veel meer energie moet stoppen in zijn selectie dan voorheen bij Oranje of Ajax.Er moet ook flink wat gebeuren bij Heerenveen.

De meest productieve voorhoede van de eredivisie is in Friesland in een klap verdwenen en zie daar maar eens een oplossing voor te vinden. In het beleidsplan van de club staat dan ook nog eens dat er Europees voetbal moet worden gehaald en zo hoog mogelijk moet worden geëindigd.

De nieuwe aanvoerder Sven Kums vindt de omslag bij Heerenveen echter uitstekend. „De mensen vergeten dat we vorig jaar eigenlijk een counterploeg waren met twee snelle vleugelspitsen als Narsingh en Assaidi’’, aldus Kums. „We spelen nu totaal anders. We bouwen veel meer op van achteruit en proberen het spel zelf te maken. We hebben een andere trainer en ook een andere speelwijze. Maar het bevalt prima.’’