Nieuws/Buitenland

Duitsland in shock na aanval op Borussia Dortmund

Door Rob Savelberg

Bij de aanval raakte een speler van Dortmund gewond.

Bij de aanval raakte een speler van Dortmund gewond.

AP

DORTMUND - Onthutst reageert Duitsland na de laffe aanval op de spelersbus van Borussia, dinsdagavond in Dortmund. Inmiddels heeft de federale procureur-generaal in Karlsruhe het gerechtelijk onderzoek overgenomen. Er zijn sporen in de islamitische hoek, maar ook links-radicalen en vijandige hooligans worden als mogelijke daders beschouwd.

Bij de aanval raakte een speler van Dortmund gewond.

Bij de aanval raakte een speler van Dortmund gewond.

AP

„Waarom gebeurt dit? En waarom nu?” Dit zijn reacties van geel-zwart geklede fans bij het Signal Iduna-stadion. Ze vrezen dat het team van trainer Thomas Tuchel minder goed speelt, nu de Spaanse ster Marc Bartra (26) door glasscherven gewond in het ziekenhuis ligt. Hij heeft een gebroken arm en werd geopereerd. Ook een motoragent, die in het escorte meereed, raakte gewond.

Dortmund-supporters steken de spelers een hart onder de riem.

Dortmund-supporters steken de spelers een hart onder de riem.

AP

De schok is groot in voetballand Duitsland. BVB, in feite de tweede club in de Bundesliga, moet vanavond met knikkende knieën in de herkansing. Het zal moeilijk worden in de kwartfinale van de Champions League tegen AS Monaco. Dortmund speelt niet alleen tegen de tegenstander, maar psychologisch ook tegen zichzelf en de angst voor aanslag.

Volgens de bestuursvoorzitter van de club gaat het om een terreuraanslag: „Het hele team is in shock. Die beelden krijg je niet uit je kop. Ik hoop dat het team morgen enigszins in staat is om op het veld te staan. In dit soort crisissituaties zullen de Borussen elkaar steunen,” verklaarde Hans-Joachim Watzke tegenover tv-zender Sky.

Het Bundeskriminalamt kijkt of de brief, die in de buurt van de plaats delict, het Tatort op tien kilometer van het stadion werd gevonden, echt is. „In naam van Allah, de genadige en barmhartige,” zo zou het schriftstuk volgens Duitse media beginnen.

Daarin zouden twee eisen staan: Ten eerste moeten Duitse Tornado-vliegtuigen uit Syrië verdwijnen. Anderzijds moet de Amerikaanse militaire basis in het Duitse Rammstein worden gesloten. Vanaf nu zouden „bekende sporters en andere prominente personen uit de kruisvaarders-naties op de dodenlijst van Islamitische Staat staan”.

Maar de doorgaans goed geïnformeerde Süddeutsche Zeitung en Der Spiegel laten weten dat de brief merkwaardig is. Want er zouden geen namen of symbolen van de terreurmilitie Islamitische Staat op staan. Gespeculeerd wordt of het afkomstig is van gewelddadige hooligans, afpersers of andere daders.

Meestal eist IS een aanslag via internet op. De terrorist die met een gestolen vrachtwagen in december op een Berlijnse Kerstmarkt inreed, liet zijn paspoort en asielpapieren in de cabine liggen. De Tunesische crimineel Anis Amri had sporen op Telegram achtergelaten.

Bevreemdend is ook dat in de brief na de aanslag op de profvoetballers eisen gesteld worden. Dat is een strategie die IS tot op heden niet gebruikt heeft. Berlijn zal zich niet laten afpersen, en de Amerikanen zullen hun belangrijke luchtmachtbasis in Duitsland niet sluiten.

Dinsdagavond dook in het internet een tweede brief op. Die komt uit de antifascistische hoek. De opstellers ervan zijn boos dat de populaire club van de schutter uit de WK-finale, Mario Götze, en zijn maatje Marco Reus, die ook rechts-radicale fans heeft, niet genoeg tegen deze supporters zou doen.

De trotse voetbalclub uit het Roergebied kent honderdduizenden leden en miljoenen fans, tot ver buiten de landsgrenzen. En ze tonen hun hart, ook voor de fans van AS Monaco, die een extra nacht in Dortmund moeten blijven. Via de hashtag #bedforawayfans bieden ze een gastvrij bed voor hen.