Nieuws/Binnenland
1199519195
Binnenland

Dag 2 Algemene Politieke Beschouwingen

Live - Steun voor anti-drugsbrigade en extra geld voor leraren

Den Haag - In politiek Den Haag is veel steun voor het plan om een speciale opsporingsdienst tegen zware drugscriminaliteit op te richten. Dat bleek tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, waarbij de Tweede Kamer onder meer debatteerde over de liquidatie van advocaat Derk Wiersum, woensdagochtend in Amsterdam.

Volg de tweets van onze verslaggevers onderaan dit bericht.

„Dit raakt aan raakt aan het fundament van onze rechtsstaat”, zei Rutte aan het begin van het debat. „Daar moeten we ons met kracht tegen verzetten. Want de mensen die ons rechtssysteem dragen, moeten veilig hun werk kunnen doen. Dat is de norm en dat moet de norm blijven. Dat is niet onderhandelbaar.”

PVV-leider Wilders complimenteerde de premier met zijn ’oprechte woorden’, maar vroeg zich ook af of de regering nog wel het gezag vertegenwoordigt. „Hadden we niet veel meer moeten doen om de moord te voorkomen? Hebben we in Nederland nog wel een rechtstaat of hebben we een narcostaat?” Hij wees op de jarenlange roep van de politie om meer geld en rechercheurs, om de excessen van de Mocro-maffia de kop in te drukken. „Een Marokkaans gif in de samenleving.”

„Er is een criminelenprobleem”, beaamde Rutte. „Maar er is geen Marokkanenprobleem. Bovendien: wij zijn het gezag. Maar de tegenstander, de vijand, maakt het ons niet gemakkelijk.”

Anti-drugseenheid

VVD-fractieleider Dijkhoff wees erop dat de georganiseerde misdaad een ’businessmodel’ heeft waarvan moord uitgevoerd door ’pubertjes’ een geaccepteerd onderdeel is, waarbij gangbare opsporing niet toereikend is. Hij pleitte voor ’onorthodoxe maatregelen’.

De VVD lijkt dan ook wel wat te voelen voor een speciale anti-drugsorganisatie naar Amerikaans voorbeeld. Het CDA had het voorstel voor een Nederlandse DEA onlangs gelanceerd in De Telegraaf omdat, zoals partijleider Heerma stelde, Nederland een ’narcostaat’ aan het worden is en er een landelijk team nodig is met meer bevoegdheden.

Premier Rutte beloofde in het debat vandaag snel te kijken of zo’n ’interventieteam’ mogelijk is. Bij zo’n landelijk opsporingsteam gaan specialisten van politie, de FIOD (Belastingdienst) en het OM zich alleen nog maar toeleggen op het opsporen van drugscriminaliteit. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegt ook dat het idee van zo’n speciale brigade hem aanspreekt.

PvdA-leider Asscher stelde vast dat er te weinig politiecapaciteit is tegen zware drugscriminaliteit in Amsterdam en Brabant. Rutte zei dat er al extra geld gaat naar de politie, maar dat niet alle problemen met geld zijn op te lossen. VVD, CDA en SGP pleitten voor meer bevoegdheden voor de politiediensten en het delen van informatie.

Zegen voor beleid?

De vraag tijdens dag twee van de Algemene Beschouwingen is of het kabinet-Rutte III van de Kamer de zegen krijgt om zijn beleid, zoals voorgesteld op Prinsjesdag, uit te voeren. Het is vandaag aan de premier om vragen te beantwoorden die woensdag zijn gesteld door de fractievoorzitters van de politieke partijen. Het ging daarbij onder meer om de staatsschuld, de lage rente en de dreigende kortingen bij pensioenfondsen.

Meer geld voor leraren

Zo had de Kamer woensdag gevraagd om meer geld voor het aanpakken van het lerarentekort. Een hoger salaris voor docenten moet het vak aantrekkelijker maken. Het kabinet is bereid ’serieus te kijken’ of dat volgend jaar mogelijk is, zei Rutte. Bedragen noemde hij niet, al wees hij erop dat er al 285 miljoen euro ’dood op de plank ligt’ voor lonen van leraren in het basisonderwijs. Ook is het van belang dat de sociale partners eerst een nieuwe cao afsluiten, zei de premier.

Een oproep uit de Kamer om het leenstelsel voor studenten aan te passen, bleef onbeantwoord. Binnen de coalitie is eigenlijk alleen de VVD nog voor het leenstelsel. Maar het kabinet gaat deze periode zeker geen voorstellen doen voor een alternatief.

Extra politiecapaciteit tegen mensenhandel

ChristenUnie en PvdA hadden voorgesteld jaarlijks 10 miljoen euro extra vrij te maken voor de strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. Rutte staat hier ’positief tegenover’, al is het vanwege het personeelsgebrek nog niet zo makkelijk om snel politiecapaciteit vrij te maken voor de bestrijding van mensenhandel.

Baudet mag niet mee

Wilders kwam met het voorbeeld van een zieke vrouw van 40 euro per week rond moet komen. Dat is erg weinig, zo erkende Rutte, die zich afvroeg of ze gebruik maakt van alle voorzieningen en of dat ze wellicht schulden heeft. „Ik ben geneigd om die mevrouw met z'n tweeën even te bellen.” Wilders en Rutte spraken af om, als de vrouw daar zin in heeft, bij haar langs te gaan zonder camera’s erbij.

Baudet vroeg daarop of hij mee mocht. „Dat gaan we niet doen”, antwoordde Rutte, wat leidde tot hilariteit. „Met z’n drieën, dat is een beetje overkill.” De leider van Forum voor Democratie werd later wel weer uitgenodigd door Jetten (D66) om mee te gaan naar een Syrisch gezin dat naar Nederland was gekomen om de oorlog te ontvluchten. Volgens Baudet is Syrië inmiddels veilig genoeg om naar terug te keren. Dat betoogde Wilders ook. Met het terugsturen van Syriërs zouden meteen zo’n 50.000 woningen vrijkomen.

Wopke-Wiebes-fonds

Een van de belangrijkste plannen die het kabinet op Prinsjesdag bekendmaakte, was het oprichten van een investeringsfonds met geleende miljarden. Hieruit kunnen grote, innovatieve projecten worden bekostigd die op de lange termijn de economie aanjagen. Dat fonds is bedoeld om niet-reguliere uitgaven te doen, en niet, zoals Asscher suggereerde, om de lerarensalarissen mee te verhogen. Sowieso moet met strenge toetsing worden voorkomen dat lobby’s en hobby’s aan de haal gaan met het fonds, zei Rutte. Ook is het geen gratis geld om leuke dingen mee te doen, zo had CDA-leider Heerma al gewaarschuwd.

GL-leider Klaver zei dat het fonds niet bedoeld moet zijn voor dingen waarvan we weten dat ze werken, maar juist voor risicovolle technieken die de markt niet oppakt. Rutte beaamde dat. Asscher doopte het fonds al het ’Wopke-Wiebes-fonds’, verwijzend naar de bewindslieden die beide het geestelijk vaderschap van het idee claimen.

Proces Wilders

PVV-voorman Wilders wilde dat Rutte antwoorden zou geven op vragen over zijn strafzaak en de bemoeienis van ambtenaren daarmee. Rutte wil daar echter inhoudelijk niet op ingaan. Hij vindt het ’onverstandig’ om zich te mengen in een zaak die onder de rechter is. Wilders diende een motie van wantrouwen in tegen de premier.

Parlementair onderzoek bureaucratie

In de Kamer is brede steun voor een parlementair onderzoek naar falende overheidsdiensten. Uitvoeringsorganisaties als de Belastingdienst, het CBR en het UWV liggen al langer onder vuur omdat de wachttijden lang zijn en burgers er tegen een bureaucratische muur oplopen. De Kamer wil nu uitvoeriger onderzoeken hoe het bij die clubs zo mis kon gaan.

Kalm aan

D66 kreeg een grote meerderheid van de Kamer achter een voorstel om 10 miljoen euro extra uit te trekken voor meer ondersteuning van Kamerleden. In het controleren van de regering kunnen ze nu amper op tegen het massale ambtenarenapparaat dat de ministeries achter zich hebben. Het werk wordt mogelijk ook nog verlicht doordat partijen (VVD, CDA, D66, GroenLinks) deze Algemene Beschouwingen beloofden voortaan wat kalmer aan de doen met de aanvraag van debatten en het indienen van moties.

Politiek verslaggever Inge Lengton twittert live mee.