Nieuws/Binnenland
1199982
Binnenland

Vrouwelijke agenten slagen in Kunduz

Voor het eerst is een groep vrouwelijke Afghaanse agenten geslaagd voor de basisopleiding die de Nederlanders geven in de provincie Kunduz. Dat meldde het ministerie van Defensie donderdag.

De Nederlanders gaven eerder al een cursus aan Afghaanse agentes, maar niet eerder werd de 8-weekse opleiding afgerond. De klas die nu is afgestudeerd, gaat begin november verder met de vervolgopleiding.

Bij de Afghaanse civiele politie werken in totaal ongeveer 1000 vrouwen. Zij doen vrijwel geen werk op straat, maar worden vooral ingezet op politiebureaus om vrouwen te fouilleren, bij huiszoekingen of bij meldpunten voor vrouwen en kinderen.

De Nederlanders geven sinds enige tijd geen basisopleiding meer aan mannelijke agenten. Er zijn voldoende Afghaanse trainers opgeleid om die trainingen zelf te geven. Ook werd de opleiding van onderofficieren stilgelegd. Dat is omdat tegen de afspraak in agenten die door de Nederlanders zijn opgeleid, buiten Kunduz werden geplaatst.

Het grootste deel van de werkzaamheden van de Nederlanders is nu het begeleiden van agenten in de praktijk. De training van de vrouwen hoort ook nog bij het takenpakket.