Nieuws/Buitenland
1199988811
Buitenland

Treinstoring Duitsland veroorzaakt door sabotage aan kabels

BERLIJN - De grote treinstoring in het noorden van Duitsland kwam door sabotage aan kabels die van belang zijn voor het treinverkeer, meldt Deutsche Bahn. De veiligheidsdiensten doen onderzoek naar het incident.

Alle Intercity-, Intercity express- en Eurocitytreinen konden zaterdagochtend drie uur lang niet rijden vanwege een probleem met het communicatiesysteem. Ook sommige regionale treinen werden getroffen. Op sommige plekken reden helemaal geen treinen.

Minister Volker Wissing van Transport zei tijdens een persconferentie dat kabels op twee plekken waren doorgesneden. Hij sprak van een „gerichte en opzettelijke actie.” Er is nog niets bekend over het motief. Het kan om kabeldiefstal gaan, iets dat vaker voorkomt, maar ook om bijvoorbeeld een aanval.

Het tijdschrift Der Spiegel meldt dat er schade is aan een radionetwerk dat wordt gebruikt voor communicatie tussen controlecentra en treinen. Volgens de krant Bild is „bepaalde kennis” nodig om de kabels van dit systeem schade toe te brengen.

Hoewel de storing voorbij is, kan die nog de rest van de dag gevolgen hebben voor de dienstregeling. De storing had volgens de NS geen gevolgen voor de treinverbindingen tussen Nederland en Duitsland.