Nieuws/Binnenland
1199998
Binnenland

Auditteam: aanpak nieuw soort hooligan nodig

Er is een nieuw soort hooligan, waarvoor een nieuwe aanpak nodig is. Dat zegt het Auditteam Voetbal en Veiligheid na onderzoeken naar de rellen rond FC Utrecht - FC Twente en naar de bestorming van het Maasgebouw in Rotterdam.

Volgens het auditteam is de nieuwe hooligan een gelegenheidshooligan, die over het algemeen erg jong is en onbekend bij de voetbaleenheden van de politie. Vaak is dit type relschoppers al wel eerder met de politie in aanraking geweest, veelal in verband met jeugdoverlast of deelname aan een problematische jeugdgroep. Het auditteam wil dat wordt onderzocht hoe deze nieuwe generatie hooligans het best kan worden aangepakt.

Bij de incidenten in zowel Rotterdam als Utrecht hebben de gelegenheidshooligans een grote rol gehad. Het auditteam spreekt van „redelijk ongrijpbare” groepen. Ze hebben geen duidelijke groepsstructuur en zijn niet hiërarchisch ingericht, zoals de traditionele georganiseerde hooligans. Belangrijk onderdeel van het onderzoek dat volgens het auditteam moet worden gedaan, is hoe deze nieuwe generatie ordeverstoorders onderling communiceert.