Nieuws/Buitenland
1200088
Buitenland

Trump daagt Obama uit

Miljardair Donald Trump heeft een cheque van vijf miljoen dollar klaarliggen voor Barack Obama. De president hoeft alleen maar zijn diploma's en zijn paspoort te overleggen.

Woensdag plaatse Trump een 'belangrijke boodschap' op YouTube waarin hij de president uitdaagde de gegevens op tafel te leggen. In ruil daarvoor maakt hij het geld over naar een door de president aan te wijzen goed doel.

De vastgoedmagnaat denkt dat Obama informatie over zijn achtergrond achterhoudt. "Veel mensen zouden willen dat ik deze cheque uitschrijf. Obama hoeft alleen maar zijn diploma's en paspoort te laten zien, op mijn voorwaarden. De gegevens moeten voor 31 oktober 2012 binnen zijn," zo zegt hij in de videoboodschap.

"Heel veel mensen hebben serieuze vragen," aldus Trump. "Als Obama ingaat op mijn verzoek, komt er een einde aan de speculaties en de boosheid van veel Amerikanen."

Trump zette eerder vraagtekens bij de geboorteplaats van Obama. Hij daagde hem uit zijn geboortecertificaat te publiceren en stuurde zelfs privédetectives naar Hawaii om uit te kijken of daar iets over zijn verleden te vinden was. Uiteindelijk gaf Obama zijn geboortecertificaat vrij, maar zelfs daarna bleef de miljardair hem aanvallen.