1200279
Binnenland

'Kunstroof was inside job'

In het rechercheonderzoek naar de megakunstroof in Rotterdam wordt ernstig rekening gehouden met mogelijke betrokkenheid van museumpersoneel of medewerkers van het bedrijf dat de Kunsthal beveiligt.

“Het is een van de scenario’s die we onderzoeken”, beaamt een zegsman van de politie Rotterdam-Rijnmond. Ook de mogelijkheid dat de daders zich lieten insluiten in de Kunsthal, wordt door het 20-koppige rechercheteam onder de loep genomen.

Directeur Chris Marinello van het Art Loss Register, dat internationaal gestolen kunst registreert, zei gisteravond dat de “wijze waarop het misdrijf werd uitgevoerd doet vermoeden dat de dieven hulp van binnenuit kregen.” Marinello verwacht dat de recherche ook familieleden en vrienden van de medewerkers van de Kunsthal en het beveiligingsbedrijf gaat doorlichten op mogelijk betrokkenheid. “Deze roof ging gewoon te mooi en te makkelijk.”

Eerder bleek dat de groep misdadigers die in de nacht van maandag op dinsdag toesloeg en binnen enkele minuten zeven topschilderijen weg roofde, geen ramen of deuren van de Kunsthal forceerde en van de achterdeur gebruik maakte. De daders sloegen vervolgens in gereedstaande auto’s op de vlucht.

Het beveiligingsbedrijf kreeg de alarmmelding om 03.15 uur binnen. Opmerkelijk genoeg wil de politie niet kwijt hoe laat het bedrijf de politie waarschuwde en hoe laat de eerste agenten ter plekke waren. “In het belang van het onderzoek kunnen we die vragen nu niet beantwoorden.”

Onderzoek door de Amerikaanse FBI naar kunstroven uit musea over de hele wereld bracht enkele jaren geleden aan het licht dat de daders in 88 procent van alle zaken medewerking kregen van een insider. “Variërend van de onderhoudsman en schoonmaker tot de boekhouder of zelfs wetenschappers die kunstobjecten in musea bestuderen”, aldus Robert Whittman, oprichter van het gestolen kunst-team bij de FBI.

Het Art Loss Register in Engeland heeft inmiddels contact gehad met de politie Rotterdam. “We kunnen eventueel assisteren bij het onderzoek en spelen mogelijke inlichtingen over de kunstroof in de Kunsthal aan de politie door.”

De waarde van de buit - zeven meesterwerken, waaronder een Matisse, Picasso en twee Monets - wordt geschat op vijftig tot honderd miljoen euro.