1200315
Binnenland

'Beveiliging had beter gekund'

„Voor deze tentoonstelling had de Kunsthal beter voor een andere opzet kunnen kiezen. Je kunt nu te gemakkelijk bij de schilderijen komen.” Dat zei beveiligingsexpert van musea Ton Cremers uit Rotterdam dinsdag.

Als museumbezoeker vindt Cremers de Kunsthal een juweeltje, maar het is een draak van een gebouw om te beveiligen. „Als je met je neus tegen de ruiten aan de achterkant staat, kun je de schilderijen bekijken.” Daardoor is het voor dieven te gemakkelijk om ze van de muur te trekken, constateert de beveiligingsexpert.

Hij wil niet zeggen of de directie van de Kunsthal fouten heeft gemaakt bij de opzet van deze expositie. „Dat gaat me te ver.” Desalniettemin had hij die wel anders ingedeeld door meer kamers te realiseren, compartimenten, om zo barrières voor eventuele dieven te maken. „Je moet kunstwerken zo ver mogelijk van de buitenschil van een gebouw houden. Dat is hier niet gebeurd.”

Cremers denkt dat dit een van de grootste kunstroven van de afgelopen 20 jaar in Nederland is. Hij noemt die bij het Van Gogh Museum in 1991, waarbij de schilderijen de volgende dag al weer werden teruggevonden, een van de laatste grote kunstroven in Nederland.