Nieuws/Binnenland

Formatie: meer geld voor Defensie

Door Niels Rigter

ANP

Den Haag - Defensie kan geheid rekenen op extra geld als er een kabinet komt van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Dat liet GroenLinks-onderhandelaar Bram van Ojik doorschemeren na een gesprek aan de formatietafel. Van Ojik verving daar fractieleider Jesse Klaver.

ANP

Alle partijen die nu aan tafel zitten om een nieuw kabinet te formeren, zijn ervan doordrongen dat er meer geld naar Defensie moet, beaamde Van Ojik.

VVD, CDA, D66 en GL werden woensdag bijgepraat over de staat van ons veiligheidsapparaat door commandant der strijdkrachten Tom Middendorp, AIVD-baas Rob Bertholee en Onno Eichelsheim, de directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Ook de directeur Internationale Samenwerking, die gaat over ontwikkelingshulp, zat aan tafel.

Dat Van Ojik de vraag of de partijen vinden dat er extra geld naar Defensie moet bevestigend beantwoordde, is opmerkelijk. Uit de doorrekening van het verkiezingsprogramma van GroenLinks blijkt dat de partij weliswaar 0,2 miljard euro wil investeren, maar dat tegelijkertijd elders bij de krijgsmacht weghaalt, zodat de defensiebegroting in die plannen gelijk blijft. D66, VVD en CDA willen in hun programma’s van een half tot twee miljard euro extra investeren in Defensie.

Eerder op de dag zei D66-leider Pechtold dat een nieuw kabinet meer zal investeren in veiligheid. ,,Bij dit kabinet is al een trendbreuk gemaakt. Niet meer bezuinigen op Defensie en meer geld erbij. En een trendbreuk betekent niet dat je dat na twee jaar laat vallen.”

Lees meer over