Nieuws/Binnenland
1200656
Binnenland

Terugblik E3: Dansen met Usher

Wat brengt klinkende namen als zanger Usher, actrice Ellen Page, schrijfster J.K. Rowling en sportmerk Nike bijeen? De videogame-industrie. Tijdens de week van de E3, de grootse Amerikaanse gamebeurs in Los Angeles, werden veel projecten aangekondigd waarbij grote namen in meerdere of mindere mate hun creatieve input lenen aan de ontwikkeling van aankomende videogames.

Het is een slimme zet van de kant van speluitgevers. In tijden van economische tegenslag is de aanschaf van een videogame met een winkelprijs van gemiddeld zestig euro voor veel consumenten nu eenmaal een luxe. Het inzetten van een bekende naam kan dan het spreekwoordelijke duwtje in de rug zijn om toch tot een aankoop over te gaan.

Grote namen in stelling gebracht

Tijdens de grote perspresentatie van Microsoft gaf Usher een oorverdovende show weg. De Amerikaanse popster biedt zijn fans in Dance Central 3 de mogelijkheid om zijn befaamde danspasjes onder de knie te krijgen, om ze vervolgens te tonen aan vrienden tijdens het spelen van de nieuwe dansgame voor de Xbox 360.

In een exclusief interview met Telegraaf Games laat Usher weten dat hij vroeger als kind zich graag danspasjes eigen had gemaakt met de hulp van de Kinect-camera. “Ik had dit soort games graag in mijn jeugd gespeeld. Wij gebruikten vroeger een camera om via de videorecorder onze pasjes aan te leren en te perfectioneren. Maar op deze manier kregen we niet alles onder de knie en dat kan met Dance Central 3 nu wel”, aldus de zanger.

Muisstil was het juist bij de persconferentie van Sony tijdens de vertoning van de eerste beelden van Beyond: Two Souls. Ontwikkelaar Quantic Dream heeft Ellen Page (bekend van de films Juno en Inception) gestrikt om niet alleen haar stem, maar ook haar beeltenis te lenen voor de game. Het resultaat is bijna fotorealistisch en het duistere verhaal, over het leven tussen hemel en aarde, belooft erg spannend te worden.

Voor een origineel verhaal pakte ook J.K. Rowling haar pen op. De Harry Potter-schrijfster verbindt haar naam aan Wonderbook. Sony lanceert eind dit jaar een interactieve boekenserie, waarbij kinderen met één van de speciale boeken voor de Eye-camera van de PlayStation 3 plaats nemen. Via augmented reality komt het boek vervolgens tot leven. Van Rowlings hand komt Book of Spells waarbij de lezer de rol krijgt als leerling in de toverschool Zweinstein en met de Move-bewegingscontroller verscheidene spreuken kan uitvoeren.

Om gamers in beweging te krijgen gaat Microsoft de samenwerking aan met Nike. De sportkledingfabrikant heeft al sportapplicaties op zijn naam staan voor de iPhone en iPod en breidt het merk Nike+ nu verder uit met Nike+ Kinect Training. De Kinect-camera van de Xbox 360 zal spelers nauwkeurig in de gaten houden om te controleren of de oefeningen juist worden uitgevoerd om zo het beste resultaat te behalen.

Mario is de ster van Nintendo

Wie geen bekende zanger of acteur nodig heeft om zijn product te promoten is de Japanse spelletjesgigant Nintendo. Maar wat wil je ook met een personage als de Italiaanse loodgieter Mario aan je zijde? Enkele jaren geleden bleek uit onderzoek dat Mario in Europa het meest bekende gamepersonage is en bedenker Shigeru Miyamoto geniet onder gamers een heldenstatus. Beide zijn door het bedrijf van stal gehaald voor de promotie van de Nintendo Wii U.

Met deze nieuwe console wil Nintendo een nog groter publiek aanspreken dan eerder met de Wii. “Bij mij thuis zijn we vaak in de woonkamer los van elkaar met activiteiten bezig. De Wii U brengt binnenkort alle gezinsleden samen, omdat ervaren gamers de mogelijkheid krijgen om nieuwe spelers, die niets van de besturing weten, een handje te helpen“, laat Miyamoto weten in een vraaggesprek met De Telegraaf. Ook de spelletjesgrootmeester zelf houdt de exacte lanceerdatum van de Wii U nog in het midden. De E3-gamebeurs werd door Nintendo vooral aangegrepen om New Super Mario Bros. U, Pikmin 3 en Nintendo Land te onthullen.

Gamesuitgevers erg behoudend

Naast de inzet van grote namen is de industrie vooral erg behoudend. Nieuwe titels die werden aangekondigd zijn voornamelijk vervolgdelen in succesvolle series die zich al bewezen hebben. Zo passeerden Halo 4, Call of Duty: Black Ops 2, Gears of War: Judgment, Assassin’s Creed 3, Batman: Arkham City en de vernieuwde Tomb Raider de revue tijdens de E3.

Aankondigingen van écht nieuwe en originele titels waren schaars. Naast de eerder genoemde Beyond: Two Souls en Nike+ Kinect Training kunnen gamers in de toekomst aan de slag met ZombiU van Ubisoft, The Last of Us van Uncharted-maker Naughty Dog en Ni No Kuni van Studio Ghibli, de Japanse animatiestudio, en Level-5.

Top 5 beursgames:

1. Beyond:Two Souls

2. SimCity

3. Watch Dogs

4. Tomb Raider

5. Pikmin 3