Nieuws
1200659
Nieuws

Nokia uit top 5 smartphone-verkopers

Samsung en Apple blijven heer en meester op de smartphonemarkt. Samen hebben de bedrijven bijna de helft van de markt in handen. RIM, ZTE en HTC volgen op verre afstand, terwijl Nokia voor het eerst uit de top 5 is verdwenen. Dat blijkt uit cijfers die IDC gisteren heeft vrijgegeven.

De gehele mobiele telefoonmarkt is in het derde kwartaal met 2,4 procent gestegen vergeleken met het jaar ervoor. In totaal gingen er 444,5 miljoen mobieltjes over de toonbank. Een jaar eerder waren dat er 434,1 miljoen. De groei is vooral te danken aan de smartphoneverkopen. Met een groei van 45,3 procent was het aantal smartphoneverkopen meer dan de analisten van IDC hadden verwacht.

In totaal werden er in het derde kwartaal 179,7 miljoen slimme telefoons verscheept. Bijna een op de drie verkochte smartphones was een Samsung (31,3 %), daarmee loopt Samsung verder uit op Apple dat genoegen moet nemen met een marktaandeel van 15 procent. RIM (4,3%), ZTE (4,2%) en HTC (4%) volgen op gepaste afstand. RIM en HTC zagen hun marktaandeel beide dalen. ZTE dankt zijn vierde plaats aan de groeiende verkopen in Noord-Amerika.

Het verdwijnen van Nokia uit de top 5 komt zowel door de sterke opkomst van Samsung en Apple wereldwijd als door snelgroeiende fabrikanten als Huawei in China, waar Nokia tot het derde kwartaal van 2011 de dominante speler was. De Finnen hebben al hun kaarten gezet op het succes van Windows Phone 8 dat volgende week gelanceerd wordt. Ook voor Research in Motion komen er spannende tijden aan. Het kwakkelende bedrijf verwacht in het eerste kwartaal van 2013 zijn eerste BlackBerry 10 apparaten te lanceren. Tot slot is ook Motorola, ooit de nummer 3 smartphoneverkoper wereldwijd, bezig zichzelf opnieuw in de markt te zetten onder leiding van zijn moederbedrijf Google.