Nieuws/Buitenland
120066918
Buitenland

VS sluiten nieuw veiligheidspact met Australië en VK

De Amerikaanse president Joe Biden noemde de oprichting van AUKUS een „historische stap”.

De Amerikaanse president Joe Biden noemde de oprichting van AUKUS een „historische stap”.

WASHINGTON - De Verenigde Staten sluiten een nieuw veiligheidspact met Australië en het Verenigd Koninkrijk. Dat gaat AUKUS heten en is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in het werelddeel Azië-Pacific te garanderen, maakten de leiders van de drie bondgenoten bekend tijdens een gezamenlijke persconferentie.

De Amerikaanse president Joe Biden noemde de oprichting van AUKUS een „historische stap”.

De Amerikaanse president Joe Biden noemde de oprichting van AUKUS een „historische stap”.

Premier Scott Morrison van Australië sprak over een „verbeterd” samenwerkingsverband. „Een partnerschap waarin onze technologie, wetenschappers, bedrijven en strijdkrachten allemaal samenwerken om een veiligere regio te creëren. Daar profiteert iedereen van.”

Australië moet direct gaan profiteren van die nauwere samenwerking. „De eerste taak van dit partnerschap wordt om Australië te helpen met het verwerven van een vloot onderzeeboten met nucleaire aandrijving”, zei de Britse premier Boris Johnson. Die sprak over een „nieuw hoofdstuk” in de vriendelijke relatie tussen de landen.

De Franse Naval Group noemt het een „grote teleurstelling” dat de Australiërs ervoor kiezen om met de Amerikanen en Britten in zee te gaan. Het Franse bedrijf had gehoopt om door diesel en elektriciteit aangedreven onderzeeërs ter waarde van ruim 31 miljard euro aan Australië te leveren. Dat gaat vanwege de nieuwe samenwerking AUKUS niet door, meldt Naval Group donderdag.

Media in Australië en de Verenigde Staten hadden al gepubliceerd over het nieuwe samenwerkingsverband. Ingewijden zeiden tegen nieuwssite Politico dat het initiatief wordt gezien als een manier om een gezamenlijk front te vormen tegen China, al zou dat land niet expliciet worden genoemd in de afspraken.

De Amerikaanse president Joe Biden zei dat de samenwerking met de Britten en de Australiërs het mogelijk moet maken om „uitdagingen van de 21e eeuw” gezamenlijk aan te pakken. Hij noemde de oprichting van AUKUS een „historische stap” en wees erop dat legers uit de landen al zij aan zij hebben gevochten tijdens twee wereldoorlogen.

Bronnen hadden Politico verteld dat het partnerschap zal voorzien in het uitwisselen van geavanceerde technologieën. Biden bevestigde tijdens zijn speech dat AUKUS ook is bedoeld om te zorgen dat de landen hun voorsprong behouden op militair gebied en bij de ontwikkeling van ’cruciale’ technologieën, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie.