Nieuws
1200776
Nieuws

Advocaat pleit voor meer prijzengeld

'EL ten dode opgeschreven’

PSV speelde donderdagavond voor een half gevuld stadion in de Europa League tegen AIK. „Dit toernooi leeft niet echt bij het publiek”, zei trainer Dick Advocaat na afloop van het duel. „Je ziet het ook in andere landen zoals Spanje. Ik denk dat de UEFA het prijzengeld moet verhogen. Dan wordt het toernooi voor veel clubs interessanter en dat heeft zijn weerslag op de fans.”

Advocaat denkt dat de Europa League in de huidige opzet geen lang leven beschoren is. ,,Als de UEFA de Europa League financieel niet verder opwaardeert, is het toernooi ten dode opgeschreven. Bijna alle ploegen lopen met een combinatie-elftal te spelen, omdat ze kampioen willen worden in de eigen competitie. Een knock-outsysteem zou beter zijn dan een groepsfase. Daar wordt het aantrekkelijker van.”

Advocaat noemde het vreemd dat het niet zo wil vlotten met het toernooi. Wel ziet hij meerdere oorzaken. „Het tijdstip van vijf over negen is ook niet bevorderlijk. Kinderen moeten naar bed en ouderen realiseren zich dat ze de volgende ochtend weer vroeg moeten werken.”

Of dat alles van invloed is op de prestaties van de spelers? „Ik hoop het niet”, zei Advocaat na de tegenvallende 1-1 tegen de Zweden. „Ik doe er in elk geval alles aan om ze te motiveren voor dit toernooi. Ook in de Europa League willen wij presteren.”