Nieuws/Buitenland
1200859
Buitenland

BBC-ster randt meisje live op tv aan

Britse media hebben een video gepubliceerd waarop de van pedofilie beschuldigde overleden presentator Jimmy Savile een meisje voor het oog van de camera onzedelijk betast. De verbijsterende clip komt uit een uitzending van de tv-hit Top of the Pops uit 1976. Terwijl miljoenen mensen thuis toekijken, grijpt Savile tijdens het presenteren doodgemoedereerd een jong meisje uit het publiek bij haar kruis.

Het arme kind weet overduidelijk niet wat haar overkomt en probeert zich geschrokken en gegeneerd los te wurmen uit de klauwen van de presentator. Sylvia Edwards was destijds 19 jaar en zo groen als gras. Aan The Sun vertelt ze hoe ze na de opnames hevig geschokt hulp zocht bij personeel van omroep BBC, maar dat die haar toebeten dat ze moest ‘opsodemieteren.’ Volgens de medewerkers was Savile gewoon een beetje aan het dollen en moest ze niet zo zeuren.

“Ik schaamde me ontzettend, omdat al mijn vrienden en familie thuis hadden gezien wat er gebeurde”, zo vertelt Edwards. Zwaar geïntimideerd liet ze het erbij zitten, maar ze heeft daar achteraf spijt van.

Schandaal

Inmiddels is de in 2011 overleden BBC-coryfee onderwerp van een van de grootste misbruikschandalen uit de Britse geschiedenis. Savile wordt ervan verdacht in de jaren 60 tot en met de jaren 80 meer dan 300 meestal minderjarige jongens en meisjes te hebben misbruikt en verkracht. Sommige slachtoffertjes zouden zijn misbruikt door mensen die samen met Savile handelden, onder wie doktoren van ziekenhuizen waarvoor de BBC-ster zogenaamd liefdadigheidswerk deed.

De BBC is door de kwestie ernstig in verlegenheid gebracht, omdat de omroep signalen over het misbruik stelselmatig zou hebben genegeerd. BBC-directeur George Entwistle is al ondervraagd door een parlementaire commissie over de affaire. Hij sprak van „een ernstige zaak waar men alleen met ontzetting op kan terugkijken”.