Nieuws/Buitenland
1200860
Buitenland

Politie: 300 slachtoffers misbruikzaak Savile

In het misbruikschandaal rond de overleden BBC-ster Jimmy Savile heeft politie tot nu toe ongeveer 300 slachtoffers geteld. Dat meldde de politie donderdag. Sommige slachtoffers zouden zijn misbruikt door mensen die samen met Savile handelden.

Donderdag werd bekend dat de politie drie artsen op de korrel heeft. Die dokters zouden bij ziekenhuizen hebben gewerkt waar Savile contacten mee onderhield. De tv-ster doneerde uit 'liefdadigheid' veel geld aan ziekenhuizen. Er zou geen bewijs zijn voor een professioneel pedofielennetwerk.

Dat meldde de Britse krant The Guardian. De nieuwe informatie zou naar verluidt worden meegenomen in het politieonderzoek naar de zaak. Volgens de rechercheurs zijn nog levende mensen betrokken bij de zaak.

De BBC is door de kwestie ernstig in verlegenheid gebracht. BBC-directeur George Entwistle werd dinsdag ondervraagd door een parlementaire commissie over de affaire. Hij sprak van „een ernstige zaak waar men alleen met ontzetting op kan terugkijken”.

Savile overleed vorig jaar op 84-jarige leeftijd. Het BBC-icoon uit de jaren 60 tot 80 zou zich op grote schaal hebben vergrepen aan vrouwen die destijds nog schoolmeisjes waren. De excentrieke en flamboyante Savile was immens populair en geliefd. De Britse koningin benoemde hem tot ridder.