Nieuws/Binnenland
1200861
Binnenland

Politie heeft 60 relschoppers op de korrel

De politie heeft nog zo'n 60 relschoppers op de korrel die betrokken zijn geweest bij de Facebookrellen in Haren enkele weken geleden. Het tv-programma Opsporing Verzocht zal hun foto's in de uitzending van volgende week allemaal laten zien, tenzij zij zich de komende dagen bij de politie melden. „Dit is de laatste kans die we de relschoppers geven”, aldus de politie woensdag.

Dinsdagavond werd al een vijftal foto's getoond waarop de gezichten onherkenbaar waren gemaakt. „Een laatste waarschuwing aan hen die betrokken zijn geweest bij de gewelddadigheden, anders kom je met je snoet op de tv”, zegt een woordvoerder van de politie. In de volgende uitzending is iedereen duidelijk te zien en te herkennen, maar hun namen en woonplaatsen zijn onbekend. De politie hoopt zo op tips die naar de daders leiden. Naar aanleiding van de uitzending van dinsdag heeft nog niemand zich gemeld.

Inmiddels zijn 58 mensen opgepakt wegens betrokkenheid bij de rellen, vaak voor openlijke geweldpleging, vernielingen en plundering. Met de 60 verdachten erbij denkt de politie de meeste relschoppers wel in het vizier te hebben. Het gaat volgens een woordvoerder om jongens en mannen die meer dan eens opduiken op filmpjes en foto's en dus structureel bij de ongeregeldheden waren betrokken.

Het rechercheteam dat de beelden bestudeert, gaat nog wel verder met het onderzoek, Project O genoemd. „De kwaliteit van de foto's en filmpjes is niet altijd even goed. Mogelijk dat verdere analyse nog meer verdachten oplevert.”

De foto's die volgende week in Opsporing Verzocht worden getoond, zijn ook binnen alle korpsen in Nederland verspreid. „Misschien dat de politie in bijvoorbeeld Nijmegen iemand herkent.”