Nieuws/Binnenland
1200881
Binnenland

De Jager: verhoging EU-budget onbegrijpelijk

Minister Jan Kees de Jager van Financiën noemt de plannen van het Europees Parlement en de Europese Commissie om de EU-begroting voor volgend jaar met bijna 7 procent te verhogen, onbegrijpelijk. „Dat kan niet, Nederland zal hier hartstikke tegen stemmen”, zei De Jager dinsdag in het vragenuurtje.

Hij antwoordde op vragen van PVV-Kamerlid Barry Madlener. De Jager zei erbij dat Nederland niet op eigen houtje de verhoging tegen kan houden. Dat kan wel als Nederland er in slaagt samen met bondgenoten een zogeheten blokkerende minderheid te vormen.

Daar zal het kabinet hard aan werken, als de begroting met meer stijgt dan de inflatie, zei De Jager. Eén bondgenoot heeft hij al: ook de Britten zijn fel tegen een verhoging van de begroting voor 2013 naar 138 miljard euro.

De nieuwe meerjarenbegroting kan door de EU-landen alleen met unanimiteit worden aangenomen, dus daar kan Nederland wel een veto over uitspreken, legde De Jager uit. Hij kondigde aan dat het kabinet „de hakken in het zand” zal zetten als de meerjarenbegroting niet aan de Nederlandse wensen voldoet. Een Nederlandse tegenstem is in dat geval een veto. De Jager zei wel dat het aan de minister-president is om dat op een EU-top in november al dan niet in te zetten.