Nieuws
1200891
Nieuws

Meer capaciteit snel mobiel dataverkeer

De vraag naar bandbreedte neemt per jaar met 30 tot 40 procent toe. Dit jaar en volgend jaar komt meer capaciteit beschikbaar voor sneller mobiel dataverkeer. Eind volgende maand start de multiband-veiling.

Afhankelijk van de uitslag treden ook nieuwkomers toe op de markt voor mobiele communicatie. De huidige 900 MHz en 1.800 MHz vergunningen worden tijdelijk verlengd om vergunninghouders voldoende tijd en gelegenheid te geven hun netwerken om te zetten naar nieuwe frequenties, zonder dat de huidige gsm-dienstverlening wordt geschaad. In 2013 zal een verdeling plaatsvinden van beschikbare ruimte in de 3.5 GHz frequentieband voor mobiel dataverkeer.

Al in 2013 wordt het verdeelbeleid voor de 2 GHz frequenties geformuleerd. Want de operators moeten lang van te voren technische plannen kunnen maken.

Nederland ambieert voor 2013 een top 5 positie op de wereld-ranglijst voor digitale economieen. Zo blijkt uit de begroting van EZ, Landbouw en Innovatie. De Nederlandse kracht ligt in een goede ICT-infrastructuur. Vorig jaar was het aantal breedbandaansluitingen per 100 inwoners hier het hoogste ter wereld. Het percentage computerbezit is het op een na hoogste ter wereld. En het percentage van mensen die internet gebruiken, is het op twee na hoogste ter wereld.