Nieuws/Binnenland
1201204
Binnenland

Martens loopt alweer snel

Maarten Martens heeft de looptraining bij AZ alweer hervat. Afgelopen vrijdag bleek de Belg bij een kijkoperatie een afgescheurde voorste kruisband te hebben en een scheurtje in de meniscus. Dankzij een nieuw apparaat, waarover de Alkmaarse club beschikt, kan sneller met het herstel worden begonnen. „Het is mooi, dat Maarten nu alweer kan wandelen. Maarten Gozeling (hoofd fysiotherapie, red.) kan dankzij de Anti Gravity Treadmill nu al specifieke loopbewegingen met hem trainen, zonder dat er krukken in het spel komen”, zegt trainer Gertjan Verbeek. „Nu maar eens kijken of het ook leidt tot een sneller herstel.”

Dat is namelijk wel de bedoeling van het apparaat, dat door de NASA is ontwikkeld om astronauten die uit de ruimte terugkeren weer te leren lopen. Voor een afgescheurde kruisband staat normaal een periode van zes tot negen maanden herstel. In de Amerikaanse sport wordt het apparaat gebruikt in grote sporten als honkbal, American football en basketbal. De AGT kan het lichaamsgewicht reduceren met 80 procent. In de voetbalsport beschikken alle Europese topclubs over het dure apparaat. In Engeland kan al geen enkele Premiershipclub meer zonder, bij Manchester City staan er zelfs drie.

AZ speelt vanavond in Sneek gewoon met zijn vaste basis. Verbeek vindt dat spelers altijd twee tot drie duels in de week aan moeten kunnen en wil verder sleutelen aan de automatismen van zijn team. „Zodat het duel tegen Vitesse geen incident blijft, maar de standaard wordt. Dan kunnen we ook weer aansluiten bij het linkerrijtje in de competitie. Spelers houden van ritme. Bovendien getuigt het van weinig respect voor je tegenstander als je gaat wisselen in je basis. Ze moeten gewoon hun werk doen, we zijn het aan onze stand verplicht om een reguliere zege te boeken op Sneek.”