Nieuws
1201205
Nieuws

Nederlands trio op dreef in Italië

Het heeft even geduurd, maar de beste Nederlandse volleyballers tellen weer dubbel en dwars mee in Europa. Dat bleek niet alleen in de afgelopen zomer, toen de mannen van Oranje zich plaatsten voor het EK en de World League, maar dat toont zich nu ook in de Italiaanse competitie. Na vier speelronden maken Niels Klapwijk, Thijs ter Horst en Jeroen Rauwerdink grote indruk.

Terwijl de tifosi wekelijks kunnen zien dat deze drie Nederlandse internationals goed bezig zijn, blijkt dit ook uit de diverse statistieken. Klapwijk, die in de afgelopen zomer niet met Oranje meespeelde wegens een blessure, staat als nummer twee genoteerd in het klassement van de topscorers. De linkshandige aanvaller liet in vier duels al 81 punten noteren voor zijn ploeg Valentia. Dat komt neer op een gemiddelde van meer dan vijf punten per set. Bovendien staat de uit Amersfoort afkomstige Klapwijk bovenaan in de lijst van beste serveerders.

Ook Ter Host verrichtte in de afgelopen weken uitstekend werk voor zijn club Verona. De 2,05 meter lange aanvaller uit Almelo zat vorig seizoen nog vaak op de bank bij zijn werkgever, maar is nu wekelijks bijzonder productief. Op de ranglijst van de topscorers staat hij als nummer zeven genoteerd en daarmee verrast deze pas 21-jarige speler alles en iedereen.

Rauwerdink, de aanvoerder van Oranje, is opmerkelijk genoeg ook in de top tien van de best scorende spelers te vinden. Hij staat niet bekend als krachtpatser bij het net, maar meer als passer en verdediger. Maar met Latina, dat verrassend op de tweede plek staat, beleeft Rauwerink een droomstart in de competitie en scoort hij er lustig op los.

Dit seizoen zijn er zeven Nederlandse mannen actief op het hoogste niveau in Italië. Dat waren er de afgelopen jaren aanzienlijk minder. Toptalent Nimir Abdelaziz, die onder contract staat bij kampioenskandidaat Cuneo, komt weinig in actie, terwijl deze jonge spelverdeler juist veel ritme en ervaring nodig heeft. Maar zolang de Servische grootheid Nicola Gribic (een voormalig olympisch kampioen) de set-ups geeft bij Cuneo, moet Abdelaziz voornamelijk toekijken vanaf de kant.