Nieuws/Buitenland
1201398
Buitenland

Kritiek op sekssite naar Nederlands voorbeeld

In Groot-Brittannië is kritiek losgebarsten op een site die tieners sekstips geeft. De site is opgezet naar Nederlands voorbeeld. Dat meldde de Britse krant The Telegraph woensdag.

Op de site Respect Yourself staat onder meer een checklist waarmee tieners kunnen bepalen of ze klaar zijn voor de eerste keer seks. Ook zegt de site bij de sectie met veelgestelde vragen dat tieners de enigen zijn die zelf kunnen bepalen wanneer ze klaar zijn voor seks. De site noemt wel de wettelijke grens van 16 jaar. Onverantwoord, vindt de Britse liefdadigheidsorganisatie Family Education Trust. De site zet tieners zo volgens hen aan tot tot seks, ook als ze nog geen 16 zijn.

Volgens de directeur van Family Education Trust zou de site ook „seksuele experimenten” aanmoedigen. Dit ook nog eens in „grof taalgebruik”. De site kostte 24.000 pond (bijna 30.000 euro). Volgens de directeur zullen ouders er verontwaardigd over zijn dat een lokale gezondheidsorganisatie de website heeft bekostigd.

Op deze sectie met veelgestelde vragen staat ook waar je de kamasutra kan kopen. Tevens wordt uitgelegd dat het niet slim is om een penis in de oor van je partner te stoppen. Het taalgebruik is vrij expliciet. Zo wordt gezegd dat seks meer is dan „het steken van de spreekwoordelijke stekker in een stopcontact.” Ook staat er dat persoonlijke hygiëne belangrijk is. Volgens de site is er echter niets mis met „pitten in een grote plakkende bende”, mits je later doucht.

De site is vanaf juni in de lucht. De Nederlandse organisatie Rutgers WPF wordt expliciet bedankt voor de inspiratie. De Britten deden inspiratie op in Nederland omdat seksuele voorlichting hier volgens hen ook is gericht op plezier en niet alleen op biologie. Ook zouden hier minder tieners zwanger worden. Bovendien zouden tieners op internet ook in aanraking komen met seks en porno.

Rutgers WPF is niet verbaasd over de kritiek. „Het lag in de lijn der verwachting”, zegt Yuri Ohlrichs, seksuoloog en consultant van Rutgers WPF. Volgens Ohlrichs komt dat door de conservatieve opvattingen die in Engeland vaak nog heersen. „Experimenteren hoort erbij, ze doen het toch wel. Dan kun je ze beter goed informeren”. Volgens de seksuoloog moet dat op een positieve manier gebeuren en is alleen wijzen op de risico's niet voldoende. Ohlrichs vindt de website in dat opzicht geslaagd.