Nieuws/Binnenland
1202054
Binnenland

Wijncolumn van Pieter Nijdam

Droge riesling uit de Elzas

Laatst mailde een collega dat hij met zijn gezin wijn wil gaan proeven in de Loire. Het wordt hun eerste wijnvakantie en of ik nog nuttige tips had?

Onbedoeld moest ik terugdenken aan mijn eerste wijnreis. Het zal zo'n dertig jaar geleden zijn geweest. Ik had nét mijn rijbewijs en van mijn bijbaantje in de kroeg kon ik een rode Kever kopen. Met medestudent Joost hadden we de Elzas als einddoel uitgekozen. Een overzichtelijk gebied, volgens Hubrecht Duijker in zijn boek De goede wijnen van Loire, Elzas, Champagne.

Met Duijker onder de arm bezochten we het ene na het andere wijndomein. Net als talloze auberges in Eftelingstadjes als Riquewihr, Eguisheim, Hunawihr en Rouffach, waar 'choucroute garnie' en riesling hand in hand gingen. Na de traditionele zuurkoolschotel wist vriend Joost menig waardin te verleiden tot een proeverij van haar marcs.

Zo hobbelden we in de rode Kever van domein naar domein en van auberge naar auberge. Rijden onder invloed had kennelijk nog geen prioriteit in La Douce France. Logisch ook, want anders kon de gendarme na de lunch het halve land wel aanhouden, inclusief zichzelf.

De Elzas bleek een prima leerschool. Wijnen die van één druif waren gemaakt, kwamen toen nog niet veel voor. Auxerrois, sylvaner, pinot blanc, pinot gris (toen nog overal Tokay d'Alsace genoemd), gewürztraminer en vooral riesling waren de drijvende krachten. Aan riesling bewaren we de mooiste herinneringen. In die tijd nog beendroog, terwijl de Duitse versie aan de andere kant van de Rijn veel molliger was. Grappig dat die situatie een kwart eeuw later precies andersom is. Rieslings uit Baden blinken nu uit door frisse zuren en mineralen, terwijl die uit de Elzas vanwege een overmaat aan restsuiker vaak elke finesse missen.

Maar gelukkig zien steeds meer jonge Elzasser wijnmakers in dat hun Duitse collega's zo gek nog niet zijn. Anno 2012 is de trend duidelijk weer droog. Een mooi voorbeeld is de friskruidige Dopff au Moulin de Riquewihr (€16,50, bij de betere slijter via www.intercaves.nl). Of de Meyer-Fonné Riesling Grand Cru Wineck-Schlossberg 2009 (€26,50, www.colaris.nl). We ruiken citrus, witte perzik, venkel en witte peper. Heel subtiel en elegant. Een wijn waarvan je zó weer in de auto wilt stappen, richting Elzas.

wijnclub@telegraaf.nl