Nieuws/Buitenland
1202385470
Buitenland

Amerikaanse minister gelast executie vijf terdoodveroordeelden

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr.

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft het hoofd van het federale gevangeniswezen gelast om vijf ter dood veroordeelden „binnen afzienbare tijd” te executeren. De vijf mannen zijn ongeveer 20 jaar geleden wegens moord ter dood veroordeeld, maar de federale overheid heeft sinds 2003 de uitvoer van doodstraffen feitelijk stopgezet.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr.

Barr wil daar nu verandering in brengen en beroept zich op de bestaande wetgeving. „Het Congres heeft uitdrukkelijk toestemming gegeven voor de doodstraf door wetten die door de volksvertegenwoordigers in beide kamers van het Congres zijn aangenomen en door de president zijn ondertekend. Het ministerie van Justitie handhaaft de rechtsstaat - en we zijn het aan de slachtoffers en hun families verplicht om het vonnis uit te voeren”, aldus Barr in de verklaring.

Barr omschrijft de vijf veroordeelden als „plegers van verschrikkelijke misdaden.” De mannen zijn veroordeeld voor een of meerdere moorden waarbij in alle gevallen een kind tot de slachtoffers behoorde. Volgens de minister zullen binnenkort meer namen van veroordeelden worden genoemd die geëxecuteerd moeten worden.

Toen de opdracht van Barr bekend werd leidde die vrijwel meteen tot boze reacties bij de tegenstanders van de doodstraf. De Democratische senator en presidentskandidaat Kamala Harris noemde Barrs opdracht immoreel: „Laat ik duidelijk zijn: de doodstraf is immoreel en de uitvoering zeer discutabel. Te veel onschuldige mensen zijn ter dood gebracht. We hebben een nationaal moratorium op de doodstraf nodig, niet een herinvoering.”

In de VS woedt al jaren een verhitte discussie over de doodstraf. Critici wijzen op de morele bezwaren. Anderen voeren de wrede executiemethodes, zoals dodelijke injecties die fout gaan, als argument voor afschaffing.