Nieuws/Binnenland

Woede om Marokkaans zorgcentrum

"Als Marokkaanse ouderen graag samen met oudere landgenoten bij elkaar willen wonen, moeten ze het vliegtuig pakken en teruggaan naar Marokko”, zegt Mohammed (47) uit de Goudse wijk Korte Akkeren.

"We wonen hier in Nederland. Als Marokkaanse bejaarden naar een tehuis willen, wat ik niet verwacht, dan moeten ze niet bij elkaar worden gezet. Dan moeten ze samen met Hollandse, Turkse, Chinese mensen en wie al niet meer, samenwonen. Net als in de wijk. Ik ben Marokkaan, mijn buren zijn Hollanders. Heel gezellig en wij helpen elkaar als dat nodig is.”

Halalvoedsel

Mohammed, die uit vrees voor represailles niet met zijn achternaam in de krant wil, reageert op de plannen van Zorgcentrum Julianastaete in Gouda, waar nu nog uitsluitend Nederlandse ouderen wonen, maar dat binnenkort van onder tot boven wordt ingericht voor Marokkaanse bejaarden.

Volgend jaar wordt alvast één etage voorzien van oosterse tapijten, kleurrijke kussens en gezellige lampjes. Verwacht wordt dat over zeven jaar het hele pand door Marokkaanse ouderen van de eerste generatie wordt bewoond. Ook het merendeel van het personeel zal dan vervangen zijn door werknemers van Marokkaanse afkomst en zal er alleen nog halalvoedsel op het menu staan.

Te vroeg

De 47-jarige Gouwenaar begrijpt sowieso niets van de plannen van Julianastaete. "Ik denk dat oudere Marokkaanse mensen niet eens in een verzorgingshuis willen, die willen gewoon thuis blijven, bij hun familie. Misschien later, ik schat dat dit pas over twintig jaar aan de orde is. Want Marokkaanse mensen verwesteren steeds meer, en krijgen dan steeds minder tijd voor hun ouders. Ouderen kijken dan vast positiever tegen een verzorgingshuis aan. Dit plan komt veel te vroeg.”

Mohammed vindt dat er in het verzorgingshuis wel een gebedsruimte moet zijn. "En natuurlijk halalvoedsel. Maar verder gewoon samen met de andere bewoners in de recreatiezaal bingo spelen, kaarten en televisiekijken.”

Ook buurtbewoner Evert Bobeldijk (46) is voor gemengd wonen. "Als de Marokkaanse mensen behoefte hebben om daar te wonen, prima. Maar dan moeten ze niet gescheiden worden van de Hollanders.”

Schandalig

Joop de Jong (63) vindt op zijn beurt dat er schandalig met de bewoners en het personeel wordt omgesprongen. "Ik ben huismeester in Julianastaete maar wist dus ook van niets. Net als mijn dochter, zij werkt hier ook, maar was ook niet op de hoogte. Volgens haar zijn er heel veel vragen op haar afdeling en wordt er af en toe ook gehuild, zowel door het personeel als de bewoners. Nee, ik heb niets tegen Marokkanen, maar ze moeten niet ons hele huis gaan overnemen.”

Volgens Humphrey Versloot, voorzitter van de raad van bestuur van Zorgpartners Midden-Holland waar Julianastaete onder valt, gaat de overgang via ’natuurlijk verloop’. "Niemand hoeft te verhuizen. En Hollandse mensen kunnen hier nog gewoon een kamer krijgen, of kiezen tussen een tehuis elders in de stad.” al verwacht ik niet dat ze dat dan nog willen.”