Nieuws/Binnenland
1202758343
Binnenland

Vijf studenten op hun eigen balkon: toch 400 euro boete

Leiden - UPDATE Vijf studenten die op hun eigen balkon stonden, hebben elk een boete van vierhonderd euro gekregen.

Volgens de politie is het balkon ’openbare ruimte’. Ze moeten elk vierhonderd euro aftikken.

Het Leidsch Dagblad schrijft dat er veel onrust is onder studenten omdat de gemeentelijke noodverordening hen niet als ’gezamenlijk huishouden’ erkent. Dat betekent dat je in een Leids studentenhuis 1,5 meter afstand moet houden van elkaar. „Bij het minste signaal van overlast mogen agenten een studentenhuis betreden en een coronaboete opleggen”, aldus de krant.

Dat is op het balkon aan de Vrijheidslaan dan ook gebeurd. Geneeskundestudent Valentijn Kok is verontwaardigd. „Wij delen alles: woonkamer, keuken, douche, toilet, balkon.”

Feestje

De vijf vierden een redelijk luidruchtig feestje van een van hun huisgenoten toen ze op de bon werden geslingerd. „We hadden verwacht dat we een waarschuwing zouden krijgen wegens geluidsoverlast, maar in plaats daarvan zeiden ze dat we een coronaboete kregen omdat we met vijf man op openbaar terrein waren geweest. Nou, ik kan je één ding vertellen: niemand kan van buiten op dat balkon komen. Het is alleen bereikbaar vanuit ons eigen huis.”

De student, die bijval heeft gekregen uit de gemeenteraad, gaat in beroep tegen de boete. „Het vervelende is dat aan die boete ook een strafblad vastzit, en dat kan gevolgen hebben voor de toekomst.”

De zaak wekt ook in politiek Den Haag verbazing. D66-Kamerleden Den Boer, Paternotte en Van Eijs hebben er vragen over gesteld aan minister Grapperhaus (Justitie). Zij vragen zich af waarom er boetes uit worden gedeeld, terwijl eerder is gezegd dat dat alleen zou gebeuren als studenten buiten hun gedeelde woning samen zouden komen.

De Kamerleden willen dat Grapperhaus beter gaat kijken naar de noodverordenigen en hoe een huishouden daarin wordt gedefinieerd, zodat samenwonende studenten niet anders worden behandeld.

Reactie politie

Volgens een woordvoerder van de politie waren de agenten na een overlastmelding naar de flat gegaan. Omdat de bewoners ’niet bepaald begripvol’ waren, kregen ze een bon. Ook studenten moeten onderling voldoende afstand houden, ook al wonen ze bij elkaar, aldus de politie.