Nieuws/Buitenland
1202850134
Buitenland

Opvolging Merkel heet hangijzer bij Duitse regeringspartij

Twee kemphanen strijden om macht in CDU/CSU

Armin Laschet (l) en Markus Söder arriveren bij de gezamenlijke persconferentie.

Armin Laschet (l) en Markus Söder arriveren bij de gezamenlijke persconferentie.

BERLIJN - Bij de regerende Duitse christen-democraten strijden twee kemphanen om de opvolging van kanselier Angela Merkel. Zowel Armin Laschet (CDU) als zijn collega Söder (van zusterpartij CSU) kondigde zondag in Berlijn aan lijsttrekker van de Unie, de machtigste partij in Europa, te willen worden. De komende dagen beslissen zij wie er op het schild gehesen wordt.

Armin Laschet (l) en Markus Söder arriveren bij de gezamenlijke persconferentie.

Armin Laschet (l) en Markus Söder arriveren bij de gezamenlijke persconferentie.

De conservatieven kampen met grote problemen. Enerzijds keldert de partij in de opiniepeilingen vanwege het management in de pandemie, anderzijds ligt zij onder vuur vanwege grootschalige corruptie en zelfverrijking met deals rond de pandemie, waarbij miljoenen euro’s smeergeld vloeiden.

Eensgezindheid

„Wij willen snel en met grote eensgezindheid een lijsttrekker presenteren”, stelt premier Laschet van Noordrijn-Westfalen, de dichtst bevolkte deelstaat. De katholiek uit Aken, sinds kort voorzitter van de landelijke CDU, lijdt al wekenlang onder een slechte pers. Op de cover van Der Spiegel staat hij nu als dikke Abraracourcix, die door zijn Galliërs van het schild wordt geschoven. De conclusie van het tijdschrift: „Häuptling Wird-so-nix.” (Opperhoofd ’Wordt-zo-niks’).

Tegenover hem staat de veel populairdere, boomlange premier van Beieren, qua oppervlakte de grootste, en meest welvarende deelstaat. Markus Söder is de Machiavelli van het moment. „Als de CDU mij breed ondersteunt, de fractie en de leden, dan wil ik mij kandideren. Maar als de grote zus zegt dat het anders is, dan accepteer ik dat”, zo sprak Söder nonchalant.

Hij wees er in de Bondsdag op, honderd meter van de bondskanselarij, dat ’de peilingen nog beter kunnen zijn’, een sneer naar Laschet. En: „Diegene moet het worden, die de meeste kansen heeft.”

Medezeggenschap

Maar Laschet van de grotere partij vindt dat hij de eerste stap mag zetten. Gisteren bleek dat de fractie van de Bondsdag medezeggenschap opeist, alsmede de bestuursorganen van CDU en de Beierse CSU. Meerdere prominenten eisen een beslissing in de komende twee weken. Veel fractieleden, kiezen voor Söder, terwijl hoge partijfunctionarissen voor Laschet opteren.

Söder wond er geen doekjes om: „Deze beslissing is een waterscheiding. Niet alleen voor ons land, maar voor heel Europa.”