Nieuws/Binnenland
1202930
Binnenland

Riga overtreft Cruijff en Wilkes

In het verleden hebben ook enkele Nederlandse spelers de clubkleuren verdedigd van Levante, vanavond de tegenstander van FC Twente. En niet de minsten. In 1958/1959 probeerde Faas Wilkes als speler/trainer met Levante Union Deportiva promotie vanuit de Segunda Division af te dwingen, wat mislukte. In 1981 meldde Johan Cruijff zich na zijn faillissement door een mislukt zakelijk avontuur in de sinaasappelstad.

De bijzondere financiële constructie – Cruijff zou de meeropbrengst van de recettes krijgen in vergelijking met het seizoen ervoor – leidde tot onenigheid, waardoor het verblijf van de beste Nederlandse voetballer aller tijden in de Segunda Division beperkt bleef tot twaalf duels.

Uiteindelijk heeft de minst bekende Nederlander in dienst van Levante, Rahamat ‘Riga’ Mustapha, de beste indruk achtergelaten bij ‘Las Granotas’ (‘De Kikkers’), zoals de bijnaam van de club luidt. De voormalige Spartaan was drie seizoenen basisspeler bij Levante, waarvan twee jaar in de Primera Division, en scoorde in die periode 28 goals. Maar ook hij kreeg na zijn vertrek onenigheid met Levante over de financiën.