Nieuws/Binnenland
1203664513
Binnenland

Oplettende burger zag verdachte wegrijden

5G-protest: taakstraf voor brandstichting Limburgse zendmast

Brand in/bij een zendmast aan de Hooftlaan in Alblasserdam.

Brand in/bij een zendmast aan de Hooftlaan in Alblasserdam.

Dordrecht - Een 33-jarige man uit het Limburgse Roggel is dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een taakstraf van 240 uur, voor het in brand steken van een zendmast in Maasbree vorig jaar. Ook moet hij een schadevergoeding betalen aan telecomproviders KPN en T-Mobile.

Brand in/bij een zendmast aan de Hooftlaan in Alblasserdam.

Brand in/bij een zendmast aan de Hooftlaan in Alblasserdam.

Tegen Luc T. was een jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk geëist. De straf van de rechtbank in Dordrecht komt lager uit omdat de brandstichting volgens de rechtbank „weliswaar valt in een reeks van brandstichtingen aan zendmasten, samenvallend met het begin van de coronacrisis (en daardoor meer gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving heeft veroorzaakt) maar dat in dit geval geen sprake lijkt te zijn van ideologische motieven voor de brandstichting.”

T. kon worden aangehouden omdat een oplettende burger hem zag wegrijden van de zendmast aan de snelweg A67 en het kenteken van de auto kon doorgeven aan de politie. Door dit snelle handelen, brandde de mast langs de snelweg A67 niet volledig af.

Vorig jaar zijn verspreid over het land tientallen zendmasten in brand gestoken. In de nacht van zaterdag op zondag nog een mast in Enschede. De brandstichtingen hadden mogelijk te maken met protest tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders vrezen dat de straling van antennes slecht is voor de gezondheid en het milieu. Ook zou door sommigen worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.

De zaak van T. was de eerste die voor de rechter kwam. Politie en justitie hebben onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen de branden, maar die niet kunnen vinden.