Nieuws/Binnenland
1204454917
Binnenland

Twee aanhoudingen voor voorbereiden terroristische aanslag

ZOETERMEER - De politie heeft maandag twee mannen van 20 en 34 jaar uit Zoetermeer aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. De jongste verdachte is een Nederlander, de dertiger is uit Iran afkomstig.

De aanslag met bomvesten en een of meer autobommen had vermoedelijk eind van het jaar in Nederland gepleegd moeten worden.

Het doelwit is niet duidelijk, meldt het Openbaar Ministerie. Bij de verdachten zijn geen vuurwapens of explosieven aangetroffen. Wel werd bij een van de twee een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten gevonden in een verborgen ruimte boven een plafond. De ene man werd gisteren op straat aangehouden in Den Haag, de ander in zijn woning in Zoetermeer.

De politie kwam de twee in oktober op het spoor na informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dat ze een jihadistische aanslag wilden plegen. Daarvoor wilden zij een training volgen, aldus het OM. Politie-infiltranten wisten de mannen te ontmaskeren. Volgens het OM waren zij „onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag.”

„Het strafrechtelijk onderzoek naar de twee mannen laat zien dat de kans op een aanslag in Nederland nog altijd onverkort aanwezig is”, aldus een woordvoerder.

De twee zijn dinsdag verhoord en worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die beslist of ze langer moeten vastzitten.