Nieuws/Binnenland
1204626912
Binnenland

’Burgerlijk ongehoorzaam’ protest ondanks waarschuwing Halsema

Activist Extinction Rebellion aangehouden na mishandeling agent

Klimaatactivisten blokkeren de Zuidas vrijdagmorgen tijdens nieuwe protestacties.

Klimaatactivisten blokkeren de Zuidas vrijdagmorgen tijdens nieuwe protestacties.

AMSTERDAM - De politie is de laatste actievoerders bij de Gustav Mahlerlaan op de Amsterdamse Zuidas weg aan het halen. Ze hadden zich ’vastgeketend en vastgelijmd’ aan de grond. Ze worden ’zorgvuldig losgemaakt en verwijderd van de kruising’, meldt de politie. Een van de demonstranten haalde uit naar een agent en is daarvoor aangehouden.

Klimaatactivisten blokkeren de Zuidas vrijdagmorgen tijdens nieuwe protestacties.

Klimaatactivisten blokkeren de Zuidas vrijdagmorgen tijdens nieuwe protestacties.

Naar schatting zo’n 330 betogers van actiegroep Extinction Rebellion zijn vrijdag door de politie verwijderd bij een kruising op de Amsterdamse Zuidas. „Er is één actievoerder aangehouden voor de mishandeling van een politieagent. De agent raakte hierbij lichtgewond.”

De advocaat van de gearresteerde demonstrant, Willem Jebbink, laat in een reactie weten: „Mijn cliënt heeft vreedzaam en geweldloos gedemonstreerd. Geheel in lijn dus met de wijze waarop XR haar acties wil voeren. Maar niemand blijft passief als die politie onnodig pijn toebrengt. Het is ergerlijk dat dit in de media is neergezet als mishandeling van politieambtenaren. Dat is bewust onjuiste beeldvorming. De zaak moet tot op de bodem worden uitgezocht.”

De rest is weggehaald en in bussen van vervoersbedrijf GVB ’bestuurlijk verplaatst’, dat wil zeggen: weggevoerd om te worden gedropt bij sportpark Melkweg in Amsterdam-Noord.

Sommige demonstranten die op straat gingen liggen, werden door agenten opgetild en weggedragen. Onder gejuich en applaus van toeschouwers werden ze in bussen van vervoersbedrijf GVB gezet en ’bestuurlijk verplaatst’, dat wil zeggen: weggevoerd om te worden gedropt op een nog onbekende locatie.

Burgemeester Femke Halsema kondigde donderdag al aan dat de actiegroep de komende dagen wel mag demonstreren in Amsterdam, maar geen blokkades mag opwerpen.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

De groep reageerde daarna op Twitter zich niet aan de regels te gaan houden. „Burgemeester Halsema kondigt aan dat burgerlijke ongehoorzaamheid ongehoorzaam is. Thank you Captain Obvious. Onze acties gaan natuurlijk door. Want de klimaatcrisis wacht niet op de politiek”, aldus de internationale activistengroep.

De klimaatactivisten verwijten de grote bedrijven in het Amsterdamse zakencentrum milieuvervuiling. Het bedrijfsleven gaat volgens hen strengere klimaatmaatregelen tegen door slim te lobbyen. „De bedrijven op de Zuidas blokkeren klimaatbeleid, dan blokkeren wij de Zuidas. Lobby eruit, burgers erin!”, zo betogen de activisten. Ze maakten muziek, hadden spandoeken en vlaggen bij zich en kleurden de lucht groen en geel met een rookkanon. Op de wegen rond de blokkade hadden zich tientallen toeschouwers en voorbijgangers verzameld. Zij werden door de politie gemaand van de weg af te gaan en op de stoep te blijven achter de politielinten.

Extinction Rebellion houdt komende dagen meerdere acties voor het klimaat, waaronder op het Museumplein, onder de noemer Septemberrebellie. In oktober vorig jaar hielden honderden klimaatactivisten de Stadhouderskade bij het Rijksmuseum een dag lang bezet. Ook toen kwam Halsema daags daarvoor met een klemmende waarschuwing dat een bezetting verboden was.

Tips? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952