Nieuws/Buitenland
1204724398
Buitenland

’Accounts opgeschort die live-locatie van gebruikers delen’

Internationaal kritiek op Musk: meerdere journalisten geschorst van Twitter

Het hoofdkantoor van Twitter in San Fransisco.

Het hoofdkantoor van Twitter in San Fransisco.

WASHINGTON - De schorsing van journalisten op Twitter leidt internationaal tot zorgen over het berichtenplatform. Elon Musk, de nieuwe eigenaar, besloot donderdag meerdere journalisten van Twitter te gooien nadat de meesten van hen over de steenrijke ondernemer hadden bericht.

Het hoofdkantoor van Twitter in San Fransisco.

Het hoofdkantoor van Twitter in San Fransisco.

De nieuwste rel rond Musk en Twitter draait om @elonjet, een twitteraccount dat de vluchtgegevens van Musks privévliegtuig bijhield. De zakenman schorste dit account woensdag, nadat een auto met daarin een van zijn kinderen zou zijn gevolgd door „een gekke stalker.” Sommige journalisten van wie de accounts nu zijn geschorst, hadden over de zaak geschreven en in hun tweets gelinkt naar @elonjet. Volgens een nieuwe update van Twitters richtlijnen is het niet toegestaan om live-locaties van privépersonen te delen.

Musk stelt dat de journalisten, werkzaam voor onder meer CNN en The New York Times, de veiligheid van zijn gezin in gevaar hebben gebracht. De schorsingen werden zonder waarschuwing doorgevoerd. Reporters Without Borders (RSF), een organisatie die zich inzet voor persvrijheid, stelt dat sommige van de journalisten niets anders hebben gedaan dan kritiek leveren.

’Willekeurig’

Het besluit van Musk „bewijst dat de willekeurige manier waarop de prominente onlineplatforms worden geleid een grote bedreiging vormt voor de democratie”, vindt RSF. Daarnaast omschrijft de organisatie de afgelopen periode waarin Musk Twitter-baas was als „een ramp voor het recht op informatie.” Diverse mediaorganisaties hebben de stap van Musk veroordeeld.

VN-chef António Guterres is „zeer verontrust.” „Stemmen van de media moeten niet tot zwijgen worden gebracht op een platform dat beweert ruimte te bieden aan de vrijheid van meningsuiting”, laat zijn woordvoerder weten. Er wordt gewaarschuwd voor „een gevaarlijk precedent in een tijd waarin journalisten wereldwijd te maken hebben met censuur, fysieke bedreigingen en erger.”

Eurocommissaris Vera Jourova noemde de verbanning van journalisten „verontrustend” en zei dat Twitter moet vrezen voor Europese strafmaatregelen als het journalisten van het medium blijft weren.

Persvrijheid

Ook meerdere landen hebben kritiek geuit. Zo sprak het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter van „een probleem.” „Persvrijheid kan niet willekeurig in- en uitgeschakeld worden.” In het Verenigd Koninkrijk werd gewezen op de balans die socialemediaplatforms moeten houden tussen de bescherming van hun gebruikers en het behoud van de vrijheid van meningsuiting. Musk zei juist bij de overname van Twitter de vrijheid van meningsuiting in ere te willen herstellen.