Nieuws/Binnenland

Gecrashte helikopter oefende op laagvliegen

ZOELMOND - De helikopter die maandagavond bliksemdraden in een hoogspanningsmast in Zoelmond raakte, oefende juist in laagvliegen. Het in de duisternis opereren onder radardreiging tegen een vijand is een onderdeel van de oefening Decisive Thunder 2017, kondigde Defensie vorige week aan. De helikopterbemanning moet leren uit te wijken voor lucht- en grondgebonden dreiging.

Aan de oefening deden het Defensie Helikopter Commando (DHC) en het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) mee. Speciaal voor die oefening was een laagvlieggebied in Midden-Nederland aangewezen. Grondtroepen oefenden daarbij in het onderscheppen van laagvliegende dreiging. De oefening zou tot en met vrijdag duren, maar het is niet bekend of de manoeuvres na het ongeluk nog doorgaan.

De helikopter staat daar in de nacht van maandag op dinsdag nog steeds. Technici gaan bekijken of het toestel mogelijk dinsdag op eigen kracht verder kan vliegen of dat hij over de weg moet worden vervoerd. Het kan ook zijn dat het toestel nog moet blijven staan in verband met onderzoek naar de toedracht, zei een woordvoerder van de Luchtmacht. Medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn maandagavond ter plekke begonnen met een verkennend onderzoek.

Stroomstoring

Tijdens de enorme stroomstoring die door de crash werd veroorzaakt, is het op verschillende plekken in het getroffen gebied onrustig. Medewerkers van een supermarkt in Tiel zeggen op Facebook dat een groep jongeren hun winkel heeft bestormd. De deuren zouden nu gebarricadeerd zijn met winkelwagens. Op meer plekken in de gemeente zou sprake zijn van plunderingen. Ook de politie in Culemborg krijgt maandagavond meldingen van vernielingen. Er zijn ruiten ingegooid.

Lees meer over