Nieuws/Binnenland
1205111794
Binnenland

Inspectie: Rutte en ministerie in de fout met bewaren sms'jes

Den Haag - Premier Mark Rutte krijgt een tik op zijn vingers van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed voor de gebrekkige archivering van zijn sms’jes. Het komt onder meer doordat de archief-instructies voor bewindspersonen niet in lijn zijn met de wet. Het oplossen van dat probleem wordt geparkeerd bij een adviescollege.

Rutte heeft zich niet altijd aan de wet gehouden bij het opslaan van zijn sms’jes, concludeert de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed. Die heeft zich de afgelopen maanden gebogen over de problemen die voortkomen uit de voorliefde van de premier voor zijn oude Nokia. Daar kon hij naar eigen zeggen zo weinig sms’jes op bewaren, dat hij aan ’realtime archivering’ moest doen. Berichten die hij van belang achtte, stuurde hij door naar ambtenaren die het moesten opslaan. De rest werd gewist.

Ergernis bij publiek

Die archiveringsmethode kwam aan het licht nadat de Volkskrant sms’jes van Rutte openbaar wilde krijgen en er zo weinig berichten bleken te bestaan dat de krant een zaak aanspande. De Tweede Kamer voerde een verhit debat over de kwestie, waarna ruim driekwart van de Nederlanders in een onderzoek in opdracht van De Telegraaf concludeerde dat de politiek te veel met zichzelf bezig is.

Bijna een half jaar later komt de inspectie met haar onderzoek. Daarin concludeert ze dat Rutte en zijn ambtenaren zich niet altijd aan de archiefwet hebben gehouden. Maar naast die tik op de vingers, past de conclusie van de inspectie ook in de verdedigingslijn die Rutte opvoerde tijdens sms-gate.

Allemaal gewist

De premier stelde zich te hebben gehouden aan de zogenoemde rijksbrede instructie voor het bewaren van chatberichten. De inspectie onderschrijft dat, maar concludeert tegelijkertijd dat die instructie niet in lijn is met de wet. In het rapport wordt er onder meer op gewezen dat Rutte ontvangen berichten wel doorstuurde naar ambtenaren, maar zijn verzonden sms’jes niet altijd.

Of er daardoor veel relevante berichten verloren zijn gegaan, kan de inspectie niet nagaan, omdat die allemaal zijn gewist. De inspectie zet grote vraagtekens bij hoe de rijksoverheid met archivering omgaat, en ziet dat sommige organisaties ’een zekere interpretatieruimte menen te hebben voor welke informatie precies gearchiveerd moet worden’. Niet alleen Ruttes ministerie van Algemene Zaken, maar alle ministeries hebben volgens de inspectie hun archiefzaakjes niet op orde.

Rutte laat in een reactie weten alle aanbevelingen van de inspectie helemaal over te nemen. Het probleem dat de archiefinstructie voor bewindspersonen niet in lijn blijkt te zijn, wordt geparkeerd bij de ’regeringscommissaris informatiehuishouding als ook het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding’. Eind van het jaar komt dat college met een advies.