Nieuws/Binnenland
1205304444
Binnenland

Informateur Remkes wil volgende week spijkers met koppen slaan

Informateur Johan Remkes op landgoed De Zwaluwenberg.

Informateur Johan Remkes op landgoed De Zwaluwenberg.

Den Haag - Informateur Johan Remkes wil volgende week zijn conclusies trekken over hoe het verder moet met de formatie. Om te beginnen nodigt hij maandagochtend onderhandelaars van VVD, D66 en CDA uit.

Informateur Johan Remkes op landgoed De Zwaluwenberg.

Informateur Johan Remkes op landgoed De Zwaluwenberg.

Die drie partijen moeten kijken of ze samen in een minderheidskabinet willen stappen. De geluiden daarover zijn wisselend. VVD en CDA zien de minderheidsvariant wel zitten en zagen de begrotingsdeal die deze week door bijna de hele Kamer werd onderschreven tijdens de algemene politieke beschouwingen als bewijs dat deze optie prima kan werken.

Bij D66 valt juist het tegenovergestelde te horen. De democraten zien vooral een bokkende Kamer met veel partijen op de flanken die weinig behoefte voelen om echt constructief mee te werken.

’Loop van de week’

Een deel van die Kamer vroeg deze week informateur Remkes naar zijn inschatting van de kansen op een nieuwe regering, na ruim een half jaar formeren. Na een procedureel briefje eerder deze week, geeft Remkes vrijdag iets meer prijs.

Hij wil ’in de loop van volgende week’ de Kamer informeren over de voortgang van de formatie en hoopt daarbij ook ’conclusies te trekken’ over de opdracht die hij meekreeg: het onderzoeken van een minderheidskabinet.

Remkes begint maandagochtend door de partijleiders van VVD, D66 en CDA en hun secondanten uit te nodigen. Mark Rutte en Sophie Hermans (VVD), Sigrid Kaag en Rob Jetten (D66) en Wopke Hoekstra en Pieter Heerma (CDA) mogen dan langskomen.