Nieuws/Binnenland
1205387249
Binnenland

Grapperhaus ’kortademig van cijfers’

Ziekenhuizen voller, hoogste aantal besmettingen sinds begin januari

AMSTERDAM - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is verder opgelopen. Momenteel behandelen de ziekenhuizen 2041 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal sinds 5 februari. Ook het aantal nieuwe positieve tests loopt op. De ziekenhuizen liggen voller.

Ziekenhuizen namen veel nieuwe patiënten op. In het afgelopen etmaal belandden 283 mensen vanwege een coronabesmetting op een verpleegafdeling of intensive care. Dat is het hoogste aantal opnames sinds 19 januari.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1462 coronapatiënten. Dat zijn er 26 meer dan op donderdag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg met vijftien naar 579. Dat aantal schommelt nu anderhalve week lang tussen de 550 en 600. In de maand daarvoor ging het ook redelijk stabiel heen en weer, maar dan tussen de 500 en 550.

In de afgelopen week zijn 1729 mensen opgenomen in een ziekenhuis. Dat komt neer op gemiddeld 247 nieuwe opnames per dag, het hoogste niveau sinds half januari.

Veel positieve tests

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7425 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het hoogste aantal in een dag sinds 8 januari.

R-getal

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, staat volgens de laatste berekeningen op 1,14. Dat betekent dat honderd besmette personen 114 anderen aansteken. „Ik word er wel vrij, ik zou bijna zeggen, kortademig van”, zegt Grapperhaus vrijdag over de nieuwste cijfers.

Het aantal nieuwe coronagevallen was wekenlang redelijk stabiel. De ene dag kwamen er wat meer gevallen aan het licht dan de andere dag, maar gemiddeld bleef het schommelen rond de 4500 positieve tests per etmaal. Een week geleden begon het aantal nieuwe gevallen weer te stijgen.

In de laatste zeven dagen zijn 42.380 besmettingen bevestigd, bijna een kwart meer dan in de week ervoor. Gemiddeld komt het neer op 6054 positieve tests per dag, het hoogste niveau sinds 15 januari.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop