Nieuws/Binnenland
1205613401
Binnenland

Explosieven en beschieting bij Surinaamse restaurantketen in drie steden

DEN HAAG - In zowel Dordrecht, Rotterdam als Den Haag is een explosief geplaatst bij een vestiging van het Surinaamse afhaalrestaurant Lobi BBQ of is een vestiging beschoten. De politie vermoedt een verband maar nader onderzoek moet dat nog uitwijzen. Bij de geweldsincidenten vielen geen gewonden.

Er is tot nu toe een verdachte aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Capelle aan den IJssel die in Den Haag is opgepakt. Volgens de politie gedroeg hij zich verdacht in de omgeving van de Haagse vestiging van de keten. Hij wordt verhoord. Onduidelijk is nog of hij iets met de incidenten in Rotterdam en Dordrecht te maken heeft.

In de nacht van zondag op maandag werd bij de vestiging van de keten aan de Haagse Hoefkade in de Schilderswijk een mogelijk explosief gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doet onderzoek om wat voor een projectiel het gaat. De Hoefkade en een aantal omliggende straten waren urenlang afgesloten voor het verkeer.

Het verdachte pakketje dat in de nacht van zondag op maandag is ontdekt voor een pand aan de Spuiweg in Dordrecht bleek ook een explosief te zijn. Dat bevestigde burgemeester Wouter Kolff. Het wordt volgens hem op een veilige plek tot ontploffing gebracht. In de nacht van zaterdag op zondag werd het hetzelfde restaurant ook al beschoten.

Kolff laat verder weten blij te zijn dat er een verdachte is aangehouden. „Goed dat er al een verdachte is in deze reeks geweldsincidenten die de openbare orde ernstig verstoren en ook goed dat het verband tussen de zaken zorgvuldig wordt onderzocht”, aldus Kolff op Twitter.

De Lobi-vestiging in de Volmarijnstraat in de Rotterdamse wijk Middelland werd in de nacht van zaterdag op zondag onder vuur genomen. Hiervoor zijn nog geen aanhoudingen verricht.