Nieuws/Buitenland
1206755462
Buitenland

Russische parachutisten dood door ongeluk bij oefening Belarus

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

MOSKOU - Bij een militaire oefening bij de grens van Belarus met Polen en Litouwen zijn twee Russische militairen omgekomen. Hun parachute ging niet open door de sterke wind, meldde het ministerie van Defensie in Moskou.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Militairen van beide bondgenoten hielden een oefening in het westen van Belarus, waar in het grensgebied een paar duizend migranten uit het Midden-Oosten klem zitten. Zij zijn een speelbal van het regime van de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko, die uit vergelding voor Europese sancties de loper heeft uitgelegd voor migranten.

De oefening van Rusland en Belarus was volgens Poolse media in de buurt van een groot migrantenkamp. Polen probeert de migranten te weren met een hek, politiemensen, grenswachten en minstens 15.000 militairen.

De Russische president Poetin wil dat de Europese Unie in gesprek gaat met Belarus om de zaak tot een oplossing te brengen. De Europese Commissie is er intussen in geslaagd landen als Irak en Turkije ertoe te bewegen geen nieuwe mensen naar Belarus te brengen.

De crisis dreigt verder te escaleren nu de EU Belarus volgende week nieuwe sancties in het vooruitzicht heeft gesteld. De NAVO-landen lieten vrijdag weten waakzaam te zijn en voorbereid op nieuwe „provocaties.” „NAVO-bondgenoten roepen Belarus op deze acties te stoppen, mensenrechten en fundamentele vrijheden te respecteren en zich te houden aan internationaal recht.”