Nieuws/Binnenland
120686063
Binnenland

Minderjarig meisje overleden door afbreken giek bij Terschelling

Het ongeval gebeurde op een boot op zee nabij Terschelling.

Het ongeval gebeurde op een boot op zee nabij Terschelling.

Harlingen - Op de Waddenzee ter hoogte van Terschelling heeft woensdag aan het begin van de middag een ernstig ongeval plaatsgevonden op het zeilschip ’Risico’. Daarbij is een minderjarig meisje ter plaatse overleden aan haar verwondingen.

Het ongeval gebeurde op een boot op zee nabij Terschelling.

Het ongeval gebeurde op een boot op zee nabij Terschelling.

De politie meldde dat de mast van het schip is afgebroken en op iemand terecht is gekomen. Op meerdere foto’s is echter te zien dat de mast nog overeind staat en dat er een breuk zit in het midden van de giek, de balk die haaks op de mast staat en over het dek van het schip hangt.

Haagse scholengemeenschap

Het ongeluk gebeurde rond het middaguur. De politie meldde toen nog dat een slachtoffer ernstig gewond was geraakt. Op het schip zaten zo’n vijftien jongeren van een scholengemeenschap in Den Haag. Zij zijn aan wal gebracht in de haven van Harlingen. Voor hen wordt slachtofferhulp geregeld. „Het gaat om een meisje dat op een kennismakingszeilweek was met Dalton Den Haag toen dit noodlottige ongeval gebeurde”, bevestigt Arno Peters, voorzitter van het College van Bestuur bij Stichting VO Haaglanden. Op dit moment worden niet meer mededelingen gedaan over de identiteit van het meisje omdat we dit ’zorgvuldig willen oppakken’. „Onze eerste zorg gaat nu uit naar de direct betrokkenen. Ook zijn we druk bezig met het informeren van ouders en leerlingen.” Morgen wordt mogelijk meer nieuws naar buiten gebracht.

Het schip kwam rond kwart over drie terug in de haven van Harlingen.

Voor het incident werden de boten van de KNRM, de helikopter van de Kustwacht, de politie, meerdere ambulances en de brandweer gealarmeerd.

De politie onderzoekt hoe het ongeluk kon gebeuren. Burgemeester van Harlingen Ina Sjerps noemt het een „vreselijk en dramatisch ongeluk waar kinderen getuige van zijn. Ik heb er geen woorden voor. Alle aandacht gaat nu uit naar de opvang van hen en andere betrokkenen. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers, familie, school en bemanning.”

Ook de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, laat weten geschrokken te zijn van het ongeluk. „Tot mijn grote schrik heb ik vernomen dat één leerlinge van het Dalton Den Haag overleed op de Waddenzee. Aan de nabestaanden, familie, vriendjes, vriendinnetjes, klasgenoten, docenten en allen die haar lief hadden: sterkte met het dragen van dit grote verlies. Ik leef intens met jullie mee. Ook voor de kinderen en docenten die getuige waren van het incident is dit een grote schok. Den Haag zal helpen waar het kan.”

Verrot

In 2016 kwamen er drie Duitsers om het leven toen de mast van klipper Amicitia het begaf. Later onderzoek wees toen uit dat de mast voor driekwart verrot was geweest.