1206889
Binnenland

Eerst huis verkopen werkt niet

HYPOTHEKEN Onlangs was er weer een landelijke open huizendag. Op deze dag zijn ruim 107.000 bezichtigingen geweest bij één van de bijna 230.000 te koopstaande woningen. In de wetenschap dat iedere verkoper in het algemeen ook een koper is, zou je bij dit aantal te koopstaande woningen een flink aantal transacties verwachten. Het tegendeel blijkt echter waar.

In de huidige markt hoor ik zowel van consumenten, makelaars als van hypotheekadviseurs dat het beter is om eerst de huidige woning te verkopen, alvorens een nieuwe woning aan te kopen. Dat lijkt op het eerste gezicht begrijpelijk, omdat men in dat geval exact weet wat de verkoopopbrengst is en dus hoeveel verkoopwinst of -verlies men maakt. Daarnaast heeft men dan inzicht in de periode dat dubbele hypotheeklasten betaald moeten worden.

Probleem

Het enige probleem van eerst verkopen is dat dit in de praktijk niet blijkt te werken. De gemiddelde verkooptijd van een woning bedraagt op dit moment meer dan negen maanden en bijna 40 procent van de te koop staande woningen staat meer dan een jaar in de verkoop. Wil deze groep zijn huis op korte termijn verkopen, dan zal de vraagprijs omlaag moeten. Niet tot de huidige marktprijs, maar eronder. Uit onderzoek van makelaarsorganisatie NVM blijkt dat de verkoopkans van een woning die langer dan negen maanden te koop staat, nog slechts een half procent is!

Wie niet bereid is de prijs van zijn woning voldoende te verlagen, zou in mijn opinie zijn huis uit de verkoop moeten halen. Dat zal de markt ook direct ten goede komen.

Toch wordt de vraagprijs van (lang) te koopstaande woningen onvoldoende naar beneden bijgesteld. Als argument wordt gegeven dat men dat niet doet, omdat men dan zeker weet nooit meer te krijgen. Daarnaast hoor ik regelmatig dat men de woning maar 'alvast' te koop heeft gezet in de hoop die ene koper te treffen die een bod doet dat men niet kan afslaan. Maar daarvoor hoef je geen te koop-bord in je tuin te plaatsen. Iemand die per se een woning wil hebben, die belt wel aan!

Een ander punt waar men tegen aanloopt is - wanneer men de woning eerst wil verkopen - dat de verkoper in het algemeen geen serieuze verkoper kan zijn. Stel dat iemand, nadat zijn woning negen maanden in de verkoop heeft gestaan, ineens een potentiële koper voor zijn deur treft. De meeste biedingen in deze tijd liggen (fors) onder de vraagprijs. Voor de verkoper is het dan lastig onderhandelen. Ten eerste moet hij zelf nog op zoek naar een andere geschikte woning en komt daardoor direct in de knoei met de termijn waarop hij kan leveren. De kans is immers groot dat de verkoper van die woning, ook eerst zelf nog een andere woning moet gaan zoeken enzovoorts. Ik kan me voorstellen dat een koper daar niet zit te wachten. En dus op zoek gaat naar een andere woning.Koop in 2012

Wie zijn zinnen heeft gezet op een andere woning, zou ik adviseren om niet te wachten op de verkoop van zijn huidige woning, maar te overwegen om dit jaar alvast een nieuwe woning te kopen. Koopt u namelijk dit jaar nog een woning, dan blijven voor u de huidige regels van hypotheekrenteaftrek van toepassing. Dat houdt in dat u niet alleen kunt kiezen voor een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek, maar ook hypotheekrenteaftrek behoudt, indien u kiest voor een hypotheek met een uitgestelde aflossing zoals een (bank)spaarhypotheek. En dat laatste kan u vele tienduizenden euro’s voordeel opleveren, ten opzichte van de voorgestelde verplichte annuïteitenhypotheek.

Om u een indicatie te geven: het verschil in netto maandlasten tussen een volledige annuïteitenhypotheek van 250.000 euro ten opzichte van een volledige bankspaarhypotheek van hetzelfde hypotheekbedrag bedraagt over de gehele looptijd ruim 50.000 euro.

Van dat verschil kunt u bijvoorbeeld heel wat maanden dubbele woonlasten betalen.

Een uitgebreid hypotheekverhaal leest u op de pagina's OverGeld in De Telegraaf van vandaag